Kritik Fotoutmaning


Jag har fått in ganska många superfina bidrag till min första fotoutmaning, vad roligt att det var så uppskattat av er läsare! Jag har haft ganska svårt att välja bilder, men det blev till slut de här bilderna jag kommer ge kritik till.

Det skulle vara roligt om även ni läsare gav konstruktiv kritik, dvs kritik som är utvecklande och inte klankar ned på fotografen. Ge tips om hur du skulle ha gjort, eller säg vad du tycker är bra med bilden eller vad som kan förändras.


Ha fyra fina veckor så kommer jag tillbaka sen och publicerar era ord! Kram!Fotograf: Amanda Englund

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Jag har fotograferat en båtmast som speglas i en vattenpöl. Bilden är fotograferad i en liten stad som heter Borgå i södra Finland.


2. Vad är motivet i bilden?
Båtmasten som speglas i vattenpölen.


3. Vad skapar djupet i denna bild?
Djupet skapas av att den avspeglade bilden i vattenpölen är skarp och gatan suddig.


Min kritik:

Det här är en bild som fotografen jobbat med djupet på ett ganska speciellt sätt. Jag tycker om mönstret i gatstenarna, och även speglingen, däremot tycker jag att det är svårt att se att bilden föreställer en båtmast utan att man läser beskrivningen. Någon detalj av båten i vattenspeglingen hade kanske gjort bilden lättare att tyda. Tror även att bilden hade blivit superfin med ganska starka kontraster i svartvitt.


 


Fotograf: Emilia Julin

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Mina hundar i en skog där var jag bor.


2. Vad är motivet i bilden?
Hunden i bakgrunden.


3. Vad skapar djupet i denna bild?
Stenen och hunden i bakgrunden, som är oskarpa.. :)


Min kritik:

Den här bilden är riktigt härlig, jag gillar hundens pigga uppsyn och blick. Solreflektionerna hade kunnat placeras aningen högre, nu ser det ut som att det är hunden som blänker, hade den varit bara liiiite högre placerad i Photoshop hade det sett ut som att det var solen som sken och skapade blänket. Jag tycker bilden ger en riktig känsla av djup då den är i svartvitt, kontrasterna framhävs! Det jag verkligen uppskattar med den här bilden är hur fotografen jobbat med djupet, genom att delvis placera hunden i gyllene snittet och sedan ha mörkare hundar i förgrunden. Ögat har en tendens att dras mot ljusare eller kontrastrikare områden i bilder, och därför är det riktigt bra av fotografen att framhäva den ljusare hunden med en mörkare förgrund.

 


 


Fotograf: Elina Mueller

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Jag har fotograferat Musikens Hus i Uppsala, högst upp i en av rulltrapporna.


2. Vad är motivet i bilden?
Motivet i bilden är insidan av musikens hus med dess spännande arkitektur och färger vilket ger häftigt djup och kontraster.

3. Vad skapar djupet i denna bild?
Det som skapar djupet i bilden är rulltrappan som bara fortsätter neråt och in i bilden.


Min kritik:

Sköna färger och kontraster, känns lite kall i tonerna vilket passar den här bilden bra! Jag kopplar den här bilden till något modernt och mindre känslofullt. Jag hade velat beskära den här bilden till ett format på 1x1, det vill säga en kvadratisk bild. Anledningen till det är att övervåningen i byggnaden, det övre i bilden, är onödigt och stjäl uppmärksamhet eftersom att det är ganska detaljrikt. Det som är riktigt snyggt i den här bilden är speglingarna i rulltrappan! Jag hade även kunnat tänka mig att ljusa upp själva rulltrappan lite grann, för att öka detaljrikedomen även där. Fint jobb!!


Fotograf: Fanny

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Den här bilden tog jag när vi var hundvakt åt mopsen Åke.


2. Vad är motivet i bilden?
Åke och hans glass-sugna blick.

3. Vad skapar djupet i denna bild?
Min sambos mun, glassen han äter och hans hand som håller glassen ramar in hunden Åke. Åke bildar en trekant, och eftersom ögat söker geometri blir det extra skönt att vila blicken på. Dessutom utgör hans svarta mask, i mitten av bilden en bra punkt att titta på utöver allt beige-färgat.

Min kritik:

Jag tycker den här bilden är riktigt bra och rolig, Åke ser verkligen glassugen ut! Precis som fotografen själv skriver så är Åkes svarta mask ett ögonfäste, eftersom att det är ett så pass stort och mörkt men ändå detaljrikedomt område i bilden. Blänket i Åkes ögon är verkligen pricken över i'et! Fotografen har jobbat bra med djupet, tycker om att personen som äter glass är så pass tydlig att man förstår vad det är för något, utan det hade bilden inte varit lika bra och intressant. Något som dock drar ögat till sig är det röda området i bilden, till vänster nedanför Åkes huvud. Annars ett riktigt fint hundporträtt!

 

 

Fotograf: Elin Bohman

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Jag har fotograferat förintelsemonumentet i Berlin.


2. Vad är motivet i bilden?
Jag vet inte egentligen vad jag ska säga att motivet är, men jag tycker om att höstlöven lyses upp mot den marken typ :)

3. Vad skapar djupet i denna bild?
Djupet skapas av att alla detaljer och faktiskt allting leder mot mitten tror jag :)

Min kritik:
Wow, vilket djup säger jag bara! Riktigt riktigt fint och mjukt ljus som faller över platsen, det framhäver gatustenarna och deras mönster. När jag tittar på bilden känns den liiite sned, och det tips jag kan ge är att den linje som går i mitten av bilden ska vara helt rak. Testa beskär och räta upp bilden så tror jag djupet blir ännu starkare! Precis som fotografen skriver så är höstlöven intressanta i bilden, löven ger oss en uppfattning om vilken årstid det är och får oss att koppla till andra bilder. Något som hade varit lite intressant och brutit av bildens alla mönster, men däremot förstärkt känslan av djup, är ett barn som kanske springer mellan de stora stenblocken en bit bort i bilden. Det jag menar är inte att barnet ska ta upp särskilt mycket plats, utan kanske är det bara en bit av en klänning och en sko som syns, eller något liknande. Jag tycker ofta att det blir ganska spännande bilder om man på något sätt kan väva in en individ i bilden, det kan skapa en känsla av ett annat tidsrum och få en bild att gå från superfin till ett mästerverk. Oavsett om det är ett barn med i bilden eller ej, så har fotografen lyckats bra med djupet!

Kommentarer
Postat av: Fanny

tack för att min bild kom med och för kritiken! kommer sakna dina uppdateringar under din bloggpaus!

2010-11-19 @ 20:50:50
URL: http://www.magic-mirror.se
Postat av: elin

Taaaaack! :)

2010-11-19 @ 21:36:18
Postat av: Hannah Larsson

Otroligt bra kritik du gett. En väldigt, väldigt intressant utmaning, helt klart. Något väldigt tänkvärt. Djupa bilder är något av det bästa jag vet inom foto. Måste försöka vara med nästa gång om det blir någon mer av detta. Absolut. :)sv: Och ännu en gång har du gjort mig sådär väldigt glad! Bara ler, tusen tack för det! :D Alltså vet du hur snäll du är? :D Grymt snäll, otroligt duktig, klok och talangfull människa är du. Hoppas du vet det! <3Men fy vad smart, det har jag inte tänkt på! Du lyckas verkligen med alla dina bilder, de har verkligen något speciellt. Vågade, annorlunda och allt man aldrig sett förut. Som en helt ny värld. En Matilda-värld. ;) Otroligt intressant, kommer verkligen sakna att se dina bilder och läsa dina ord nu under 4 veckor.

Helt sant. Man är perfekt som man är, bara för att man inte är perfekt. Man kan aldrig bli perfekt och just därför är man det. Så tycker jag. Låter konstigt men kanske låter lite logiskt i alla fall. Alla är olika, och alla är fina på sitt egna sätt.Tusen kramar till dig och hoppas du har det superbra!! <3

2010-11-20 @ 00:21:51
URL: http://hlphotography.webblogg.se/
Postat av: AMANDA FALK

jäklar vilka läckra bilder :D

Ha en så mysig söndag!

2010-11-21 @ 10:27:56
URL: http://amandafalk.se
Postat av: anna

tack snälla för dina tummar!

2010-12-12 @ 23:16:28
URL: http://madeinjapan.nu
Postat av: DANCE IT BLUE photo.

Jag har en nästan exakt likadan bild som den sista över förintelsemonumentet i Berlin, creapy!

2010-12-14 @ 17:24:23
URL: http://danceitblue.blogg.se/
Postat av: Ebba

Den sista bilden var helt awzum! :)

2010-12-18 @ 10:01:53
URL: http://juliflickaan.blogg.se/
Postat av: Elin Marklund

Åh vad snäll du är! Tusen tusen tusen tack!

2010-12-19 @ 11:40:07
URL: http://elinsaramagdalena.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0