31 Januari

2009-01-31 @ 22:07:37 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Tänk er, nu har det gått en månad, 31 bilder, sedan jag började blogga om ett foto om dagen. I morgon är det februari och en ny månad, en ny start kanske?

Idag blir det ett självporträtt som dyker upp här, fotade jag uppe i skogen när jag skulle ta månadsbilden, det var ju så vackert där så jag passade på.

Me, myself an I. Oredigerad.


Nikon D200 + Tamron 70-300 f/4-5.6
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Månadsbild Januari

2009-01-31 @ 19:42:58 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (6)

Jag deltar i Månadsbilden 2009, mer info finns hos Camilla.
Idag gick jag upp i skogen, glömde stativet, gick hem igen, upp is kogen och då hade solen gått upp och det var så vackert så vackert! Den lilla granen fick bli huvudmotivet.

Nikon D200 + Tamron 70-300 f/4-5.6
---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Ny design!

2009-01-31 @ 19:35:04 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Nu dyker det upp en helt ny design här, mycket snyggare och renare än den förra.

Snart kommer också dagens foton upp och det ska verkligen bli en glädje att visa dem! Hittade mycket att fota idag nämligen.

Kramar!
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Fototävling

2009-01-31 @ 09:55:31 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (4)

Jag är med i Christian's fototävling där du kan vinna valfria fototillbehör
hos fotofyndet.se till ett värde av 400:- . Vill du också vara med? Klicka här!

Jag deltog med denna bild, som nog är månadens favorit.

23
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Självporträtt och redigering!

2009-01-30 @ 22:00:56 Direktlänk Makro/detaljer Kommentarer (1)

Idag är jag smått irriterad på hela familjen. Först hämtar jag syskonen eftersom mamma och pappa jobbade sent, sedan gjorde jag en msrängtårta till Vilmer så att vi ska ha något att fika på eftermiddagen. Jag är allmänt snäll och ber snällt Orvar att köpa glass som man kan använda till tårtan, men nej, såklart inte. De börjar klaga på mig men till sist (efter att mamma mutat Orvar via telefon) cyklar han iväg och köper glassen så att jag kan göra färdigt tårtan.
Nu är han sur och klagar på mig. Jag har bara gjort en massa bra saker idag och så kommer han och klagar på mig. Inte konstigt att jag blir irriterad på min familj hela tiden, alltid är det någon som inte är nöjd.
Det ledde till att jag satte och avreagerade mig lite i photoshop, redigerade om ett gammalt självporträtt och ja.... Det var det.

Ha en underbar kväll, även om min kanske inte blir så underbar!

Visst är bilden helt perfekt för att beskriva mitt humör just nu?

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Right here...

2009-01-30 @ 20:28:54 Direktlänk Noveller/Texter Kommentarer (3)Right here...

Vinden ylade ut sin klagan. Den rev och slet, men lövet höll sig tappert fast. Än ville det inte släppa taget. De tunna och uttorkade nervtrådarna spred sig över det gul- och rödspräckliga lövet. Vinden ryckte till hårt och all den styrka som fanns tvingade iväg lövet mot nya platser. Det fördes med luftströmmarna och dalade ner på en stillastående bil.
Hettan som osade från bilmotorn skapade värmemoln i luften.
Sidrutorna var nedvevade en liten bit för att släppa in luft. En liten flicka satt fastspänd i en bilbarnstol. Vinden rufsade om den lilla flickans små gyllenblonda lockar. Hennes stora och klart blå barnögon var inramade av ljusa ögonfransar och hennes äppelrunda kinder var rosiga.
En kvinnas smala händer dök fram och skakade först försiktigt, men sedan allt mer desperat i flickans kropp. Fingrarna försökte knäppa upp bilbältet, men hur hon än försökte lirka loss bältet gick det inte. Nerför kvinnans handled rann en rännil med vätska som sipprade fram ur ett stort gap i axeln. Tårar rann okontrollerat nerför kinderna och kvinnan bankade sina händer hårt mot bilstolen. Hennes rop steg för varje ord som kom ur hennes mun.
Hon tog tag i flickans små, knubbiga händer och höll dem hårt i sina egna. Hon pressade åt dem hårt, hårt men inte ett ljud, inte en klagan från den lilla flickans mun.

Vitt tyg, mjukt och lent mot den lilla flickans hud. Klänningen ren och alldeles ny. Flickan var så glad när hon såg den, den såg ut som en prinsessklänning sa hon. Det var korta meningar, ord som hon snubblade på men ändå tog sig förbi.
Flickan satt fastspänd i sin bilbarnstol och hade man inte vetat , hade det inte funnits någon som helst tvekan om att den lilla flickan log, skrattade och tittade mot träden som kantade vägen.

Tårar droppade ned på det ljusa tyget och bildade en liten, obetydlig fläck på flickans mage. En hulkande gråt som kvinnan tvingade ur sig, ett sista försök att få loss flickan, skaka liv i henne. Kvinnans ögon var grå, djupt grå och man kan läsa alla hennes tankar ur dem. De var förtvivlade, rädda, men mest av allt förvånade, chockade av flickans stillhet. Ögonfransar pressades mot de våta kinderna, tårar rann ned på läpparna. Salt och vått. Bröstkorgen flimrade fram och tillbak, snabbt snabbt pumpade hjärtat.
En våt kind mot den runda äppelkinden, en högljudd snyftning och tårar som droppade ner över flickans ansikte.
Manshänder började slita i kvinnans kropp, försökte tvinga henne ur bilen. Hon höll sig fast vid bilbarnstolen, med vitnande knogar. Mannen var starkare och fick ut henne. Kylan kom som en slag mot henne och gick som en chock genom kvinnans kropp. Hon blev stel och grät med skakande axlar. Mannen slängde en jacka över hennes rygg och kramade om hennes axlar. Ett dån gick genom luften. Hettan som slog emot kvinnan fick henne att med ens stelna. Tiden stod still. Vinden förde med sig ett vrål av ilska och vemod, en svaghet så stark, känslan av att stå still, men mest av allt sorg. Sorg djupare än det mörkaste hav, starkare än den mest klara himlen och tyngre än något annat, att bära i sitt hjärta.

En vit klänning fladdrar i vinden och gyllenblonda lockar vispar runt i vinden. Ögon blå som den vackra oceanen. Ljusa fräknar på den lilla näsan. Knubbiga fingrar som kallar på uppmärksamhet. Äppelrunda, rosiga kinder och ett vackert litet leende, format av kärlek.
- I'll be right here, mommy. Don't worry. Right here...
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En ny dag

2009-01-30 @ 08:13:01 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Den här veckan har vi verkligen ätit tårta hemma. Först i måndags då pappa fyllde år och så nu idag då lillebror Vilmer fyllde 8. Det roliga är att nu fyller ingen år förrän i juli, sedan går det till augusti, oktober, november, december och så januari igen.
Pappa berättade igår om en kvinna som brukar komma till deras lokal (som snart öppnar!) och hon brukar stanna till och prata en stund. Nu i onsdags hade de lämnat henne ensam 10 sekunder för att hämta en borr för att skruva upp något på väggen och när de kom tillbak hade hon gått och tagit med sig uppåt 1000 kr från deras kassa. Dessutom verkar det inte vara första gången hon gör det, hon brukar nämligen stjäla från andra affärer i hela stan. Sjukt minst sagt.

Ja, nu ska jag gå och ha baskmaskin körning och just nu läser vi teorin, roligt.. hehe...

Kram!

---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Fotomix

2009-01-29 @ 20:34:55 Direktlänk Djur Kommentarer (1)

Har inte lagercentralen inkopplad på datorn och har inte heller tid att slå på och föra över lite foton på datorn, så jag laddar upp ett litet inlägg med bilder från år 2008 som finns på datan.

Nu ska jag gå och diska, mindre roligt det, haha.

Enjoy!


---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Mina första utmärkelser

2009-01-29 @ 20:16:14 Direktlänk Allmänt Kommentarer (3)

Idag har jag fått mina första bloggutmärkelser av en underbar bloggerska, nämligen Camilla. Tack så väldigt mycket, det värmer oerhört!

1


Till den första utmärkelsen finns en medföljande utmaning. Jag ska skriva ner fem saker jag inte klarar mig utan och då bortser vi ifrån de grundläggande behoven som sömn, mat osv.

1: Fotograferingen, kameran
2: Kompisar
3: Skratt - som kanske inte kan räknas som en sak, men idag får det göra det.
4: Naturen, omvärlden som ger mig inspiration.
5: Datorn, bla redigering av foton och skrivandet.

Denna utmärkelse väljer jag att skicka vidare till Ellen Charlotta, en glad och positiv tjej som fotograferar underbara foton!

2


Den andra utmärkelsen, även denna från underbara Camilla, skickar jag vidare till min syster Åsah, som ger mig inspiration och alltid är lika glad och peppande.

Kram på er och ha en underbar kväll!
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Denna dag

2009-01-29 @ 12:15:35 Direktlänk Djur Kommentarer (1)

Vissa personer kommer jag nog aldrig förstå mig på.
Hur som helst, idag hade vi massage på gympan och nu har jag inte alls ont i ryggen och axlarna - jag hade bara lite ont innan.

Nu dyker det upp en bild som jag fotade fredagen efter att kameran kom till mig. Ett foto på Elisabet och en söt nordsvensk. Har inte redigerat något, men jag skulle nog vela höja kontrasterna och klona bort höstrået vid hästens öga. Annars tycker jag bilden är jättehärlig.Idag får vi veta etologibetyget och nu ska vi snart ha matte. Jaha, det blir säkert underbart roligt.

Ha en väldigt trevlig dag, kram på er alla!
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Coldplay

2009-01-28 @ 20:22:43 Direktlänk Inspiration/tips Kommentarer (1)

Coldplay - Viva La Vida Värt att lyssna på!

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

28 Januari

2009-01-28 @ 18:25:01 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (2)

Ännu en dag i skolan. Vissa personer bli man bara såå glad över att träffa, vissa är mindre roliga, tyvärr. Man känner sig lite utanför, helt enkelt. Jag tror att de som bor på skolan känner varann mycket, mycket bättre än vad jag någonsin kommer att känna dem.
Hur som helst, dagen började med den s k stugan, vi får jobba med vad vi vill. Jag var färdig med allt, så jag satt där och lyssnade på ingenting. Very funny.
Till lunch var jag hungrig hungrig och åt snabbt - ovanligt för mig. Resten av dagen var inte vidare intressant.
Kom hem, tittade på TV, åt macka och fotade dagens bild. That's life. Jag tänker fortsätta lite på novellen jag skriver nu.
Föreställ er "Vinden ylade ut sitt klagande läte..." och det är början på en liten kort novell. I hope you will enjoy it, later!

So, today's pic.

When there's no sunshine. Oredigerad.

28
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

27 Januari

2009-01-28 @ 18:18:03 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Har varit trött hela dagen, vilket resulterade i en bild med ljus som man helt enkelt får tänka en stund med, om man har lust.

Glory. Ändrat lite nivåer.

27
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

26 Januari

2009-01-28 @ 17:57:43 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Är man trött, sliten, har plugg som innebär matte och fysik till dagen därpå, så kan man alltid kombinera den tråkiga delen av livet med den roliga - vilket innebär att det blir medelroligt, alltså slipper man däcka pga tristess. inte för att jag gör det när jag gör matte och fysik, men.. öhm, jag vet inte riktigt vart jag är på väg nu.
Hur som helst, jag satte kameran på självutlösare, lång slutartid, skärpan på rätt ställe och voilá, dagens bild färdig!

No time to hurry. Oredigerad.

26
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bra fotoblogg

2009-01-27 @ 08:04:56 Direktlänk Andra fotografer Kommentarer (3)

Jag kan varmt rekommendera er att besöka Camillas blogg. Det är en utav de bästa fotobloggar jag har besökt. Camilla fotar bilder som är otroligt vackra och dessutom är hon en väldigt glad och är jättetrevlig att skriva till ibland!
Är det någon fotograf jag blir inspirerad av så är det utav Camilla!
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

När stormen dragit förbi.

2009-01-25 @ 20:56:18 Direktlänk Noveller/Texter Kommentarer (3)

När stormen dragit förbi.En droppe dagg gnistrar klart blå mot det vajande gröna. En röd hårlock ligger mitt bland mossan. Blå ögon som tittar och tittar och ser världen runtom. Rosiga kinder och en bröstkorg som höjer och sänker sig i takt med andningen. En tunn flik av klänning virvlar i vinden, vill följa med på nya äventyr, bort bort. Barfota fötter ligger nersjunkna i ljungen, låren skyddas av det tunna blå tyget som sveper i luften.
Lukt av sommar fyller luften, nyklippt gräs och hav och fåglar som kvittrar bland träden. Löven prasslar mot himlen när vinden rusar förbi och för med sig ett hav med fröpenslar från maskrosorna.
Det är lugnt och tyst men ändå så fullt av liv. Fräkniga kinder blir röda och tystnad övergår till ord. Nära, så nära, att det blå bomullstyget rör vid händerna och armarna. Fingrar som bryter av små grankvistar, fingrar som snuddar fingertoppar. Solblekt och brunbränd och vacker och lycklig.

Mörka moln rör sig över himlen, stormar fram likt stora vågor på havet. Solen döljs bakom det mörka. Händer skyndar fram, tar bort klädnypor och lägger den färdigtorkade tvätten över axeln. En droppe träffar den bruna hyn. Blickar som vinklas mot himlen. Luften vibrerar, värme som trycker på mot bomullskläderna. Blå blanka ögon ser sig runtomkring. Hotfullt och mörkt och dystert och varmt. Täta ögonfransar pressas mot fräkniga kinderna. Dropparna faller från himlen klara, så klara, mot den gröna mattan av gräs.  Tårarna rinner så sakta, så sorgset och försvinner, försvinner i all vädrets uppståndelse. Barfota fötter tar ett par snabba steg och kliver in i husets varma och trygga famn. Vinden rasslar om trädens löv. Regnet smattrar mot plåttak.
Elektriciteten får luften att vibrera. Blixtar söker sig nedåt, så fort och hastigt så att de knappt syns. Ett ursinnigt dunder hörs från himlen. En tunn och blå bomullsklänning fladdrar i vinden, klädnypor som fäster tyget i tvättlinan. Helt lämnad åt sitt öde i vädrets vrede. Helt ensam när blixten slår ner…
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

25 Januari

2009-01-25 @ 20:48:12 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Deltog i denna veckas POTW på pixbox, temat musik. Tvingade - ? - Isak att stå/sitta modell med klarinetten. Sen ville han fotas med gitarren och det gick ju bra såklart, så det blev en bild med lång slutartid och en gitarr och så Isak förstås!

It's easy, it's me. Beskurit, ändrat kontrast.


---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

24 Januari

2009-01-25 @ 20:40:02 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Här är dagens bild (gårdagens), hade no inspiration at all. Tråkigt fotoväder ledde till inget intressant. Så när lillebror Isak öppnade dörren och ville säga något till mig fick jag till det bästa fotot under dagen.

Welcome. Uppljusad, sänk mättnad.


---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Redigerat kattfoto

2009-01-25 @ 18:10:32 Direktlänk Före och efter Kommentarer (4)

Idag har jag verkligen inte haft mycket att göra, eller, egentligen har jag det!
Jag vaknade kl. 10.15 - jippi! och har varit ute och åkt miniskidor i backen, fotat Trond när han trixade och gjorde 360 med miniskidorna. Sedan har jag städat i köket och tränat lite.
Sedan har jag tagit det lite lugnt och redigerat ett foto som jag hittade från maj 2008. En katt på bild. Hade som mål att skapa en helt ny bild och jag själv tycker att jag lyckades.

Vad tycker du? Gjorde 2 efterversioner, en sv/v och en färg. Vilken är bäst?

Före

kaEfter
Efter + lite färger

 

 

---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Något av de roligaste stunderna med skidorna!

2009-01-25 @ 13:00:08 Direktlänk Inspiration/tips Kommentarer (2)

2Har ni någon gång åkt miniskidor, i en backe och hoppat och gjort trick?
Det är ju ganska roligt men själv tycker jag inte så mycket om det, backflip och 360 och allt vad det nu heter, jag är så dålig på det helt enkelt.

Jag däremot har testat att åka miniskidor ute i skogen och det är något av det roligaste jag någonsin har gjort med alla sorters skidor!
Vid vår stuga finns det ett litet berg, mer som en riktigt stor, brant kulle. Med miniskidorna och stavar på började jag och lillebror Isak klättra uppför berget och det tog nog mest tid utav allt. Jobbigt var det att klättra uppför en så brant sida av berget.
Solen sken, det var mars och sportlov, klarblå himmel och mycket snö. En helt underbar friluftsdag.

s


s


Uppe i skogen fotade jag, såklart, när Isak åkte upp och ner för små eller större kullar eller när han skidrade fram i den orörda snön.
s
Efter att vi följt ett skoterspår en eller en halv kilometer kom vi till en dal som gick nedåt en längre bit. Där växte små granar som snarare såg ut som yttepyttesmå buskar.
Det var här vi kom till den roligaste delen av miniskidor-turen!
Jag fick äran att åka ner först och jag korsade mellan granarna. Stenar döljdes under snön så ibland flög man i luften men landade välbehållen på två ben och fortsatte i en hiskelig fart nerför backen. Det hela tog kanske en minut men kändes mycket längre och så otroligt roligt!
Isak följde efter och ramlade ett par gånger men i övrigt gick allt bra. Vi tog oss uppför backen igen (inte alls lika roligt!) och följde skoterspåret tillbak. Vår granne har kört skoter upp i skogen och hans del av berget/skogen är den brantaste omkring där vi bor. Vi satte oss ner med baken mot skidorna och hade stavarna släpandes efter oss och åkte nerför. Det gick fort och kan säkert ha varit farligt, men ojoj så skoj det var! Hade man tur åkte man inte av spåret, men det lyckades inte jag med i alla fall. Haha. Efter en tre timmar lång tur med miniskidorna var jag peppad på att åka ut en gång till samma dag och det gjorde vi också, fast då drog vi med hela familjen istället.

sHar du miniskidor eller har syskon/barn ett par så använd dem, ta på stavar och far ut i naturen, det är bara att rekommmendera. Det finns dock en ganska stor risk att du ramlar om du är ovan vid att åka miniskidor, så se till att inte skada armarna på något sätt. Därför är det bra med stavar, det ger en liten extra balans.

Hoppas jag har inspirerat er fram till sportlovet, eller vilken dag det nu passar att åka. Gör det gärna en solig, klar dag så blir upplevelsen mycket bättre!
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Today is the day.

2009-01-24 @ 19:20:27 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Tyvärr ingen dagens bild idag, har såklart fotat men har varken haft ork att föra över bilderna till datorn eller att senare redigera dem, haha.
Dagen har jag ägnat åt att vara ute och fota, fast det blev bara en kort stund idag. Vädret var så tråkigt så jag blev inte alls inspirerad.
Istället åkte jag "Snowzone" i en backe utanför vårat hus, alltid roligt det.. Jag är alldeles för stor för den också, så det måste se extra roligt ut när jag åker den!
Dock är det alltid kul att vara lite barnslig och åka madrass och allt vad det nu är, även om grannarna tittar lite snett på en, haha!!

Sedan har jag bakat äppelbullar och de blev jättegoda, med rivet äpple och lite mandelmassa. Inte så söta heller och därför lite extra goda, idag är jag nämligen inte så sugen på söta saker. Nu känner jag inte heller sug av godis och det är jag glad över, jag har nämligen inte ätiti godis sen i julas och så åt jag inte före det heller. Så kanske 2 godisfria månader och det har gått bra hittills.

Jahaa.. Jo, så steg jag upp kl. 9 imorse och anledningen var såklart mina underbara bröder som jag älskar högt över allt annat. Jag är alltså lite trött nu.

Sedan har jag läst "singelpappans" blogg och den är enligt mig jättebra. Hans historia berör.

Kram på er alla, ha en underbar kväll!
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

23 Januari

2009-01-23 @ 20:54:39 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (2)

I brist på annat fotade jag idag lite självporträtt men också ett par bilder som ska passa som dagens bild, hoppas jag.
Idag har jag inte hller gjort så mycket, tagit det lugnt, skrivit den korta texten Mörka ögon och rädda själar men också tittat lite på Let's Dance (pappa är nämligen i Finland eller åtminstone på väg dit). Jag funderar på att baka något imorgon, kanske bullar. Jag ska självklart ut och fota något, kanske upp i skogen - om det har snöat, annars kanske jag ska fota grannens döttrar. Skulle vara roligt eftersom ena är ett halvår gammal och väldigt söt.

Where you never been. Ändrat nivåer en aningen.

23

---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

22 Januari

2009-01-23 @ 20:01:20 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Gårdagens bild fick jag till på kvällen innan jag skulle gå och lägga mig. Hade svårt att få till bra ljus så jag använde lång slutartid och vet inte riktigt om jag blev nöjd. Men men.

Lonely. Nivåer, kontraster.

22
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Mörka ögon och rädda själar

2009-01-23 @ 18:11:45 Direktlänk Noveller/Texter Kommentarer (3)

Jag har skrivit en liten kort och konstig text som jag ändå blev nöjd med.

 

Mörka ögon och rädda själar

Det ligger en flicka i snödrivan. En mörk jacka, mörkt hår, mörka ögon som möter mina. Det är bara en sekund, inget mer. Hon tittar uppåt, uppåt. Stjärnorna är aldrig ensamma, hur långt bort de än är och hur länge sen de än brann upp. Det finns miljontals. Jag kan se dem alla så klara. Flickan också.
Ett snötäcke har bildats ovanpå flickan, byxorna är vita och mössan likaså. Vita lovikkavantar i vit snö. En osynlig flicka som ligger i snön. Hon vill inte synas.
Det finns många fotsteg på vägen, personer som har tagit långa kliv eller korta kliv. Någon som vänt om helt och sprungit tillbaka. Jag är en del av detta. Jag är en del av världen.  Mörka gummisulor möter den vita grunden för vår levnad. Jag kommer inte ihåg lövens brusande eller gräsets doft. Det kommer, jag vet att allt det där kommer registreras om och om igen, men inte nu, inte än, men snart.

Åter en gång passerar jag flickan som nerbäddad i snön tittar mot himlen, drömmer om något annat än det hon har. Ögonen vänds mot mina, tittar så djupt ner i min avgrund att jag blir rädd. Rädd för en varelse, en person, rädd att hon ska veta. Mörka ögon som fångar upp min själ, den har fastnat. Hade jag någon själ? Ögon som är mörka och rädda och uppspärrade och förtvivlat söker ett svar. Vad för svar? Min avgrund är till för att kasta ner allt dåligt i. Det bra ligger än på avgrundens kant. Snart kommer det ramla ner i all brådska, mitt i allt och jag kommer glömma vem jag en gång var.  Nya tankar och minnen samlas där vid kanten och en efter en kommer de tumla ner i mörkret. Det ska vi alla göra en dag. Försvinna.

Flickans blick släpper mig och hon reser sig upp. Hon skakar, hon fryser och hennes läppar är blå. Hon går fram till mig och hennes ögon frågar om hjälp, frågar om spänning, frågar om mig. Är du ensam frågar den. En tyst vilja, en okontrollerad tanke. Ja. Ensam och tyst. Flickans ögon förvånas när hon förstår. Hon kan inte vända sig om och försvinna, men det kan jag. Jag är inte ensam vet jag då. Hon vill inte tyna bort ur mitt minne, hon vill finnas kvar. Inte begravd under snön, det ska ligga högt ovanför avgrunden och stolt visas upp av solen. Jag önskar att det kunde bli sant, men jag vet att det aldrig kommer ske.
Ett steg för långt, det räckte. Jag föll ner i avgrunden, mörkret slingrade sig runt min kropp och jag försökte greppa flickan och ta med mig henne. Fingrarna slöts runt luften och jag såg flickans ögon. Stora och svarta och förvånade, men det som slet mest om hjärtat var rädslan. Rädslan i de mörka ögonen…
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Nya mål

2009-01-23 @ 14:11:56 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (3)

Jag har ett nytt mål framför mig som jag verkligen ska försöka genomföra. Jag hade tänkt fota 5 fina porträtt på 5 olika klasskamrater och det ska jag göra innan sommarlovet. Jag har redan genomfört ett av dessa porträtt och kan säga att både jag och Elisabet blev nöjd.

Fotad i fönsterljus och med telet så därför syns inte mer utav halsen eller håret. Hade gärna velat ha med hennes hår eftersom det är så fint och säkerligen hade gjort sig bra i fönsterljus.

---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Mer besök.

2009-01-22 @ 19:09:26 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Vill du ha fler besökare på din blogg så kan du klicka HÄR. Det är gratis och du får de där extra besökarna också ;-)
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bara ett glas, eller?

2009-01-22 @ 18:24:02 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

Har som sagt gått och blivit lite "spooky" av mig, jag tycker om rörelser i en bild, gärna människor som gör något i deras vardag. Bilden får tolkas som den vill, men jag vill gärna veta hur just Du tolkar den!

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Nu är jag glad!

2009-01-22 @ 08:14:22 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

Jag är glad nu igen, men tack för att ni skrev att man inte ska tänka negativt. Precis som jag alltid gör annars så ska man tänka positivt. Hör ni bara på ordet, det låter mycket, mycket bättre. Pooositivt!

Senare idag kommer det upp ett nytt foto från igår, ser ni att jag tänker framåt också? Haha...

Ha en jättebra dag och lycka till med allt nu! (Främst då Albin och Åsah som alltid peppar!)

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Idétorka?

2009-01-21 @ 18:51:02 Direktlänk Inspiration/tips Kommentarer (2)

Har du brist på inspiration? Det hade jag i början av året och har haft i ett par månader då jag inte riktigt vetat vad för nytt jag kan hitta på att fota. När jag började med ett foto om dagen vaknade fantasin upp efter en vinterdvala och äntligen har jag börjat se runtomkring mig efter nya motiv och nya foton. Kanske behöver du ett par tips för att komma igång?

  • Fota något du aldrig fotat förut. Kanske har du aldrig tänkt på den där lilla luckan på bilen eller trasiga kedjan på cykeln, men det skulle göra sig helt perfekt som ett foto. Se det du alltid registrerat förut.
  • Vardagsmiljöer är tråkiga/roliga och du har all möjlighet att skapa en spännande bild med det. Kanske är det dags att testa låg bländare och lång slutartid, med skärpan på ett föremål i förgrund/bakgrund eller som motiv. Människor som passerar och lever ett liv i den bild du nu skapar. Upptäck den värld du lever i.
20
  • Titta ut genom fönstret/dörren och upptäck världen utanför som du kanske inte registrerar när du passerar där dagligen. Kanske bildar staketet ett härligt mönster med fåglar som sitter och pickar i sig foder? Upptäck det redan sedda!
11
  • Ta dig en dag då du far till ett ställe där du aldrig brukar ha med dig kameran, kanske skolan, stan eller skogen. Sätt dig först och betrakta världen. Koncentrera dig enbart på att se allt som du redan sett förut. Skylten som lutar lite snett, byggnaderna som bildar mönster eller människors blickar i skyltfönster. Se på världen med nya ögon.
17

f
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

21 Januari

2009-01-21 @ 18:17:24 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Jag hade en bild i huvudet av ett glas i förgrunden med ett barn som satt och åt mat i bakgrunden. I brist på mat fick barnet titta lite snett mot kamera/glas och det resulterade i denna bild.

Prismas. Oredigerad.
21
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

20 Januari

2009-01-21 @ 18:14:34 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Hade noll inspiration och idéer. Tog med stativet upp och tog lite "spökbilder" på en hand som öppnar en dörr men fick även till den här bilden som blev dagens bästa bild.

You have all the time you need. Oredigerad.
20
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

19 Januari

2009-01-21 @ 17:59:14 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (2)

Fotot för dagen. Den här bilden betyder väldigt mycket för mig som person, eftersom dockan på bilden är något jag fick utav min farmor.

Lonely but beautiful. Oredigerad.

19
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

18 Januari

2009-01-21 @ 17:54:17 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Här är 18:e januaris bild. Testade lite nya kompositioner och ljus i svartvitt.

Sadness Oredigerad

18
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Brandlarm+prov=bra kombination!

2009-01-20 @ 17:16:13 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

Vi hade som tidigare sagt prov idag på Projekt och Företagande. Efter mer än halva provtiden börjar det pipa och jag fattade inte vad det var, inte först i alla fall. 
Min lärare sa "Jahaa, och hur gör vi nu då?" och då förstod jag att det var ett brandlarm, haha.
Alla reste sig upp, några kanske lite halvt panikslagna, men inte många var det. Jag hade just precis skrivit klart provet och hunnit kolla igenom det, så jag lämnade provet till vår lärare och sen stod jag med resten av klassen utanför byggnaden. 

En sån intressant dag har jag haft och resten av dagen ska jag ägna åt att plugga... Men det är bättre att göra bort det nu direkt än att vänta till dagen innan som läxorna ska in. Eller?

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Idag har ...

2009-01-20 @ 11:57:02 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Idag har jag prov och gårdagen hade jag tänkt ägna åt att plugga till det, men jag öppnade boken och bläddrade igenom på ett par minuter, sedan insåg jag att jag redan kunde det mesta. Vilket lättnad!

Igår var jag på ganska dåligt humör, jag var trött och less på allt vad skola och syskon hette. Ingen toppendag. Inte alls.
Idag mår jag bättre och funderar, eller inte funderar, jag ska börja träna, kanske simning i alla fall. Vi får se när det blir av, under den här veckan alltså.

Ha en trevlig dag, nu ska jag hjälpa Agnes med provpluggandet ;-)
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Tråkig.

2009-01-19 @ 17:27:12 Direktlänk Allmänt Kommentarer (5)

Jag är en väldigt tråkig person och det är ingen nylig upptäckt. Jag gör i stort sett ingenting och kan man kalla det liv? Nej, precis så tänker jag också. 
Ett tag simmade jag efter skolan, men då fick jag vänta till dess att badhuset öppnade och öppettiderna passade enbart för mig på onsdagar. Eftersom jag alltid är hungrig efter skolan så blir det bara ännu värre om jag ska simma och simma och simma till dess att jag inte orkar något mer. Sedan försvann min baddräkt också.
Skulle någon fråga mig vad jag gör på dagarna så skulle jag svara: Plugga, fota, äta och sova. Sedan läser jag ju självklart böcker och målar ibland, men det spelar inte särskilt stor roll i det hela. 
På sommaren kan jag göra hur mycet som helst, jag är med kompisar, är ute och springer i skogen (det är verkligen skönt, frisk luft och hettande sol, men gärna lite duggregn också!), besöker min syster och hennes hundar, badar mycket och har allmänt roligt. 

Men när jag är här i Piteå känner jag mig instängd, det finns ingenstans man kan vara utan att känna sig övervakad (grannar, passerande människor OCH familj) och jag tror att enda gången jag har varit riktigt ensam här var när jag var sur och gick upp i skogen och satt under ett träd eftersom det regnade, men inte ens då fick jag vara helt ensam eftersom det var en person som joggade förbi på en stig alldeles i närheten. 

Just nu känner jag mig väldigt negativ och det gör jag också när jag är väldigt trött, som jag är idag. Verkligen trött. Om ni hör mina syskon på morgonen skulle ni förstå. 

Som tur är så har jag min underbara syster Åsah som alltid piggar upp en och ger massa förslag på vad jag kan göra. Så... Jag ska bli bättre på att hitta något att göra! Hehe...
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Stukat armen?

2009-01-18 @ 17:06:47 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

Började dagen med att vakna klockan 8.10, ofrivilligt som vanligt. Jag är trött redan nu, usch. 

Har varit allmänt irriterad på mina småsyskon idag, men vi var ut ett tag i alla fall och åkte lite madrass och bob i backen, hehe. Råkades bli påkörd av min lillebror och fick in armen under boben och det vred till så att det gjorde väldigt ont. 
Sedan kunde jag inte öppna dörren med den handen. Som tur är så var det vänstra armen. 
Hoppas att jag inte har råkat stuka armen på något sätt, men jag tror inte att den har svullnat upp något än, så antagligen tar det bara väldigt ont.

 Har fotat några dåliga foton idag, var inte riktigt så full av inspiration som jag skulle kunna vara. Antagligen p g a provet som jag absolut inte kan för tillfället. - Och jag är sån, kanske tyvärr men kanske är det bra ibland också. Den känslan tvingar mig att jobba även om jag inte alls har lust. Det är nog bra, ibland....

Ha en trevlig söndagskväll, det dyker inte upp något foto idag och inte i morgon eller övermorgon, men på onsdag!! finns fyra nya bilder uppe. Har nämligen inte tid just nu, tror jag.
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

...

2009-01-17 @ 22:53:07 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

I morgon blir det plugg, för just nu känner jag att jag inte riktigt kan provet vi ska ha i Projekt och Företagande och den känslan tycker jag inte om, fråga mig inte varför.
På sätt och vis längtar jag till skolan på måndag, det är alltid så roligt och man får skratta minst - minst - en gång om dagen, samtidigt ser jag inte fram emot provet på tisdag.
Ibland känns det så konstigt, men that's life och det får man leva med. Jag hoppas att morgondagen inte visar sig vara allt för tråkig och jag måste hitta ett motiv för dagens bild också. Kanske dags att testa porträtt, men som sagt, vi får se vi får se.

Usch, jag är trött och det märks. Det märks definitivt att jag vaknade ofrivilligt i morse klockan 8.30, p g a mina älskade syskon. Godnatt!
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Demonstration

2009-01-17 @ 15:45:51 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

Idag var det demonstration på stan och det var mot kriget i Gaza.
d

d

d

d
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

17 Januari

2009-01-17 @ 15:01:40 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Idag försökte jag fota till ett fotouppdrag men jag kunde inte hitta mitt motiv, så när jag var på stan såg jag istället en demonstration mot kriget i Gaza och fotade det istället. Jag blev riktigt nöjd med 4 foton som var bra med tanke på att ljuset inte var det bästa och objektivet inte har så bra bländare heller.
På stan såg jag också en äldre kvinna som gick nerför torget och passade på att fota henne och det får bli dagens bild också.

 Konverterad till sv/v.

17
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

16 Januari

2009-01-16 @ 21:51:35 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Så kom vi då till denna dagens bild och jag vet absolut inte vilken jag ska ta.
Så till sist blev det väl ändå en bild som inte var dagens bästa, haha...

Sänkt mättnaden i bilden.

16
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Foto på skolan

2009-01-16 @ 20:43:21 Direktlänk Djur Kommentarer (5)

Idag stannade jag kvar efter skolan och fotade lite tillsammans med Elisabet och jag tror nog att hon tyckte det var kul att testa min kamera.
Först fotade Elisabet Alex, Frida och Ellen när de var på väg att gå till bussen och jag lovade att inga bilder skulle läggas ut någonstans (på nätet). Sen gick vi ut och det blev många olika sorters bilder, bl a på duvorna som finns på skolan och ibland skrämmer vettet ur en, hehe... Och så söta hunden Tina, hästarna och den fina naturen! Så det här blir ett inlägg med lite allt möjligt!

Bilderna fotade med Nikon D200 (har inte vant mig riktigt än) och Tamron 70-300mm.

200

Duvorna som alltid flaxar och har sig.

200

En söt häst på Grans. Unghäst tror jag.

200

En liten brand vid skogen - kontrollerad såklart.

200

Söta hunden Tina.

tina

Tina och hennes matte Linda.

katt

Den här konstiga bilden på stallkatten uppstod pga fuktig lins, eller snarare "dimmig".
Tänkte bara testfota och efter lite redigeringen så fick jag till det här.
Mycket konstig bild, men men.

---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

15 Januari

2009-01-16 @ 19:00:45 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Idag blev det bara att läsa manualen för Nikon D200 och sedan testfota och resultatet blev detta:

Read. Konverterad i kameran, oredigerad.

15
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Äntligen!

2009-01-16 @ 10:32:48 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

Kameran är här nu! Yes! Den kom igår och jag hade verkligen svårt att hålla mig från att öppna kartongen, men jag hade bestämt att jag skulle jag städa mitt rum först. Jag ägnade kvällen åt att läsa hela manualen, från att inte fatta alls vad jag gjorde med kameran så förstår jag nu nästan allt!
Tog med kameran till skolan idag eftersom Elisabet ville testa fota med den.
Elisabet fotade lite porträtt på Alex, Frida och Ellen, blev faktiskt några fina trots att vi använde blixten. Efter lunch ska vi ut och testa fota med kameran.

Just nu sitter jag på engelskan och har just gjort klart det vi ska göra.

Ha det bra, kram!
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

14 Januari

2009-01-14 @ 19:37:26 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Idag kom aviseringen från posten, så i morgon hämtar jag ut kameran! Det här kommer bli en rolig helg!
Den gångna veckan och veckan före det har kanske inte varit på topp, tyvärr. Jag tror jag ska försöka blogga om det bra i mitt liv så kanske jag blir lite gladare också!

Growing faster and faster. Ändrat nivåer.

14
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

13 Januari

2009-01-14 @ 19:34:54 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Idag blev det inte mycket till foto, men men.. Här kommer dagens foto i alla fall!

Silence. Oredigerad.

13
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

12 Januari

2009-01-14 @ 19:24:57 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Porträtt på lillebror Vilmer, som undvek att titta i kameran, men haha, jag lyckades minsann fånga honom!

Uppljusad ganska mycket, ändrade nivåer, konverterad till Sv/v

12
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En underbar klass!

2009-01-14 @ 19:09:44 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Jag går i en underbar klass med 16st superhärliga tjejer. De piggar alltid upp en och gör en glad. Såklart är vissa dagar sämre än andra, men oftast skrattar vi med och inte åt varann.

Jag tror att det finns de i min klass som tycker att de inte är så duktiga i skolan, men ofta får jag chansen att hjälpa dem med matten och fysiken och då passar jag på att uppmuntra dem. Jag vet att de alla är smarta, så det är bara att uppmuntra, uppmuntra och uppmuntra till de själva förstår vad de gör och hur man gör (i matten, till exempel).
Sedan behöver jag också hjälp från klassen ibland och då får man alltid det, tack för fysiken idag Pia!

Självklart är det trevligt när man kan prata med klasskompisarna, så jag får väl tacka bl a Elisabet, Agnes, Pia, Frida och Alex för en väldigt trevlig Arbetsliv Naturbruks-lektion! Som sagt, alla kan vara trötta ibland.

Man ska inte se allt från den negativa sidan, se det istället positivt,livet blir så mycket enklare på det sättet! Håller du inte med?
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Nöjd.

2009-01-14 @ 08:10:22 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Jag är nöjd över att jag lyckats följa mitt lilla dataschema, igår pluggade jag en hel del, nästan allt som gäller för hela veckan. Det blev matte och 'projekt och företagande'. Tyvärr kunde jag inte göra fysiken eftersom jag var duktig nog att glömma böckerna i skolan. Hehe.

Så idag blir det lite dator, alltså kommer minst 3 nya foton upp idag, sen är det bara att städa rummet och göra fysiken. Härligt. I morgon måste jag nog inte göra något, frånsett att lära mig kameran (om den hunnit komma, vill säga!)

Kram!
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vem är jag?

2009-01-13 @ 10:01:02 Direktlänk Allmänt Kommentarer (2)

Jag heter Matilda och bor här i Norrbotten med min stora familj på 9 pers.
Min stora hobby är just att fotografera och ägnar mig dagligen åt det, eftersom jag är med i ett projekt som kallas 365 där man ska fota just en bild per dag.
Frånsett fotograferingen är jag ganska upptagen med skolan, eftersom jag går första året på Naturvetenskap och det gör jag på Grans Naturbruksskola. Förut har jag velat bli veterinär eller fotograf, kanske både och, men nu är jag ganska säker på att jag vill bli veterinärassistent.
Jag går i en mycket härlig klass med en massa trevliga tjejer som jag trivs ganska bra ihop med.

Under loven bor jag i vår stuga som ligger utanför Kalix och alldeles i närheten av stugan bor en av mina bästa vänner, en barndomsvän som betyder mycket för mig. Vi är både väldigt intresserade av djur och fotografering, fast vi kan väl säga att jag är mProfilest intresserad av fotografering och hon av djur.

Vad mer finns det att säga om mig? När jag var liten reste vi halva jorden runt, mina föräldrar tycker mycket om att resa. Jag tycker själv att det är roligt att resa och har planer om att resa utomlands ett par månader efter gymnasiet, exemeplvis för att fota i Australien, kanske Amazonas!
Sedan har jag bott på ett par olika ställen, bl a. i Norge.

Det bästa jag vet är när jag får bo ensam i stugan, det är lugnt, tyst och jag kan verkligen slappna av, gå ut i naturen och bara njuta av den friska luften.
Jag bryr mig mycket om miljön och hur barn i andra länder drabbas av krig.
Jag är vegetarian också och har varit det ganska länge.

Nu vet du på ett ungefär vem som bloggar här, hoppas jag!
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

För mycket dator!

2009-01-12 @ 11:54:20 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

På skolan tycker jag det är okej, att sitta vid datorn på rasterna. Men att alltid sitta hemma också och dessutom inte göra något, bara surfa omkring på nätet och försöka hitta något att göra, det känns så fel. Precis det gör jag.

För mig är det en ful ovana att när jag kommer hem plocka fram datorn och sitta där fram till att något börjar på teve, istället för att ägna mig åt läxor och prov som bara samlas.

Därför har jag bestämt mig för att jag inte får ta fram datorn före onsdag och sedan fredag. Det betyder att jag inte kommer kunna uppdatera bloggen med en bild per dag, men det betyder inte att jag inte fotar en bild per dag.
 På onsdag dyker det därför upp 3 st foton, 1 för varje dag jag missar.
Under rasterna (på skoltid) kommer jag försöka uppdatera bloggen varje dag med en liten text eller liknande.

Hoppas att ni alla mår bra och gör något trevligt! Kram på er!

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

KRAV

2009-01-11 @ 18:39:39 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

k

Min familj bryr sig mycket om miljön och därför är det ett självklart val för åtminstone mig att äta nyttigt, närproducerat och gärna ekologiskt. Min pappa har startat NordanSmak, en näthandel inriktad mot närproducerad mat just eftersom han vill att människor ska uppmärksamma lokalt producerad mat, istället för ex fisk som kommer från Thailand.
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Helgens fotografering

2009-01-11 @ 15:51:22 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (3)

Det har varit en riktigt trevlig fotohelg! Utöver att fota har jag målat lite i PS, vi får se om bilden dyker upp senare.
I fredags var det väldigt fint ljus och jag testade lite olika kompositioner med snö och väggar.
På lördagen var det plusgrader här, molnigt... Inte så kul att fota, så det blev lite "studiobilder".
Idag var det fåglarna som gällde.

f f f f
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

11 Januari

2009-01-11 @ 14:22:01 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Var som tidigare sagt ute och fotade fåglar idag, mest för att testa brännvidden på objektivet.

Without destination. Ändrat nivåer. Nikon D70, Tamron 70-300 f/4-5.6

11
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Frukost

2009-01-11 @ 12:55:19 Direktlänk Allmänt Kommentarer (3)

Mina helger - och mina vardagar - är alltid väldigt trista. Jag är nog ingen intressant bloggare. Inget händer i mitt liv, frånsett plugget och fotograferingen. Vad gör jag på helgerna?
Ska jag summera en vanlig helg så ser den ut såhär: Jag sover ut på lördagen, är ute, fotar, tar det lugnt och lägger mig sent. På söndagen städar jag, är ute, fotar en kort stund och pluggar beroende på hur mycket jag har i skolan.
Det finns nästan inget som bryter detta mönster. Och det är väldigt trist. 
Jag ska nog vara glad över att jag kan fota under helgerna, annars skulle jag aldrig göra något. 

Idag vaknade jag halv tio, en ganska passande tid. Åt frukost - mjölk, müsli, hemmagjord blåbärssylt och skivade bananer. Mycket gott och gör att man vaknar upp där på morgonkvisten. Sedan tog jag Projekt och Företagande-boken och satte mig ute och läste. Jag har prov v4. Var ut en snabbis och fotade fåglar, en av dem komemr bli dagens bild. Ja, och nu har jag precis ätit lunch. Visst är mitt liv intressant?
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

10 Januari

2009-01-10 @ 17:32:21 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Idag är det Dag 1o utav Ett Foto Om Dagen. Det känns som en längre tid, men att det bara har gått 10 dagar nu känns väldigt fel!
Som sagt tror jag att det händer mycket roligt nu för min del (om man bortser från provet v4 så..)

Winter escape... Ändrat nivåerna.

10
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Frågor?

2009-01-10 @ 16:54:07 Direktlänk Allmänt Kommentarer (3)

Jag tänkte starta ett inlägg med frågor och svar, frågor som ni ställer och så svarar jag.
Ställ frågor om vad som helst, kameror, mitt liv, det skulle bara uppskattas!

Kram /Matilda
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

9 Januari

2009-01-09 @ 20:03:58 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Nu har jag fattat beslutet om dagens bild, det blev ingen nattbild som jag tänkt först, utan det tar jag imorgon. (Hoppas jag!)

Dagens bild blev istället en mörk och kanske kall bild. Vad beskriver bilden för känsla för dig?

Lying all alone. Ändrat nivåer, lagt ett nytt lager med sv/v över färgbilden och tonat med Hard Light.

9
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Printscreen från hemsida

2009-01-09 @ 18:16:53 Direktlänk Allmänt Kommentarer (1)

Här är 2 printscreen från den hemsida som har använt sig utav mina bilder. Visst är det trist? Dessutom är det 7 foton han har tagit utav mig.

Jag lägger till lite info här: På hemsidan finns enbart mina foton, alla 7 st som finns där är fotograferade av mig.

Högst upp på hemsidan står det såhär:
Here you can find all my pictures I have for my project. All my pictures here are copyrighted and taken by me, do not steal my pictures! If you do I will file a lawsuit on you.

Men om man bortser från den här tjuven så är jag faktiskt väldigt glad just nu! Kameran kommer snart, 2 st tidningar mailade mig ang. foton, en privatperson som vill använda mina foton till en redovisning och så något som jag inte är riktigt säker på än, som ni får veta mer om senare! Förresten kommer snart dagens bild upp, men jag har svårt att välja. Ett foto från mitt på dagen me lite oarnge/rosa bakgrund eller så ett kvällsfoto med Smurfit Kappa i bakgrunden?
Vi får se...
1 2
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

8 Januari

2009-01-08 @ 19:33:43 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Idag har jag (precis som igår) testat fota lite "studiobilder". Jag använde mig utav vårat vardagsrum, en svart soffa, extern blixt upp i taket och så syskonen såklart!

Jag har konverterat till sv/v, klonat bort sår och liknande, till sist ljusat upp pojken lite med nivåer.

8
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

7 Januari

2009-01-08 @ 19:18:54 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Tyvärr hade jag inte tid att ladda upp den här bilden igår, den 7e Januari, så därför dyker den upp idag istället! Självklart fotade jag den igår. Jag testade lång slutartid, lite ljus och ett barn. Det blev en lyckad kombination!

Ni får ursäkta texten på bilden, men TYVÄRR har mina foton stulits och den lilla text jag vanligtvis brukar skriva på bilden räckte inte till. Mycket trist.
Living on the other side.. Förändrat kurvor en aningen.

living on the other side

---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

...

2009-01-07 @ 15:53:01 Direktlänk Allmänt Kommentarer (2)

Idag hinner jag tyvärr inte lägga upp en bild, jag har matte som måste göras färdigt till imorgon. Självklart ska jag fota och lägger upp bilden så fort jag har tid!

Kram på er och ha en riktigt trevlig eftermiddag!
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

6 Januari

2009-01-06 @ 18:42:50 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (3)

En av dagens tidigare foton blev jag extra nöjd med, dess kornighet och känslan jag fick utav den, sedan är den kanske annorlunda för betraktaren.

Ändrat nivåer, konverterat till sv/v och höjt kurvorna lite.

6
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Svartvitt

2009-01-06 @ 18:39:58 Direktlänk Makro/detaljer Kommentarer (0)

Idag har jag haft svårt att komma på något att fota, det har varit mörkt ute hela dagen och varit allmänt trist, bortsett från att jag äntligen har betalat kameran!
Till sist drog jag med mig kameran upp (glömde stativet) så jag testade lång slutartid och lite rörelseoskärpa och fick ett annorlunda resultat. Ett bord fick senare fungera som stativ när jag fotade bröderna framför TVn.

Det blev 3 stycken olika svartvita bilder som jag blev nöjd över.

Imorgon är det skola (mindre roligt) och det betyder att jag antagligen kommer få svårt att fota något när jag komemr hem, när det är mörkt. Kanske blir en bild på månen eller några träd framför den? Vi får se... Den som lever den får se, hehe...

hand hår 6
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

5 Januari

2009-01-05 @ 19:43:51 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (5)

Den 5:e Januari idag. Kallt och härligt var det ute! När jag var i stan så passade jag på att fota lite också, bl a annat på kyrkan. Bilden som blir dagens bild är på två träd som stod utanför kyrkan.

Mörkrets skönhet. Ej redigerad.

5
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

4 Januari

2009-01-05 @ 19:42:22 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (1)

Dag 4 och idag har jag fotat mina bröder Måns och Vilmer när de busade med varann. Själv tycker jag bilden är så otroligt mysig.

Syskonkärlek... Konverterad till Sv/V med toning av sepia. Ändrat lite nivåer. Beskurit bilden.

4
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

3 Januari

2009-01-05 @ 19:40:20 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Detta är dag 3, alltså den 3 Januari. En bild föreställande ett par träbänkar och solnedgången i bakgrunden.

The last light. Endast ändrat lite Shadow/Highlight.

3
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Kameraköp..

2009-01-05 @ 18:48:24 Direktlänk Fotoutrustning Kommentarer (0)

Sen i början av jullovet har jag sökt efter en billig Nikon D200, på blocket, på massa hemsidor men inte fått svar från dem med ett kamerahus under 6000:-, väldigt trist måste jag säga.
Av någon anledning har jag aldrig sett annonsmarknaden på fotosidan.se, men det gjorde jag plötsligt igår!
Kamerahus, 2 batterier, 2GB minneskort och så manualer för 5500:- var det första jag hittade och jag hade riktigt mycket tur, ingen hade kontaktat ägaren innan mig! Efter mycket svamlande fram och tillbaka, ägaren ville ha betalt i förskott, jag ville ha postförskott, sen hälften-hälften och då ville han fortfarande ha allt i förskott. Då föreslog jag internetgiro och då ville han ha hälften-hälften förslaget. Man kan bli aningen misstänksam när sådant uppstår, så jag beslutade mig för att köpa kameran via internetgiro. I kväll ska jag betala och då skickas kameran på onsdag. Det betyder att jag kommer ha den i början av nästa vecka!

Jag hoppas att det här inte är något impulsivt köp och att jag kommer ångra köpet senare. Jag börjar dock bli trött på att låna pappas systemkamera hela tiden, det är ju trots allt hans kamera!

Positivt med kameran:
Har fler megapixlar än D70n och det betyder att jag får en högre upplösning på bilderna. Ska jag kunna sälja foton så är det bra om de är ganska stora, det ger en möjlighet att beskära dem en aning.
Har bättre ISO egenskaper.
Mer knappar på utsidan och inte lika mycket menyer som i D70n.

Idag tog jag bussen till stan och tog ut lite pengar för att kunna betala kameran. Jag passade på att fota kyrkan i stan och så ett träd som är upplyst av lampor med lång slutare.
Nu ska jag titta på TV och äta och bara ta det lugnt!
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Staden under de mörka timmarna...

2009-01-05 @ 16:57:33 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (0)


Ett par bilder på staden under de mörka timmarna på dygnet - och de kalla såklart!
Fotade idag med teleobjektivet och Nikon D70, fast snart blir det byte av kamera. Mer får ni veta senare, i kommande inlägg!

Lampor

Kyrka

2
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

2 Januari

2009-01-05 @ 16:28:18 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Det här är Dag 2 av projektet.

The sun is walking the sky. Tonad till sepia.

2
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

1 Januari

2009-01-05 @ 13:54:07 Direktlänk Projekt 365 Kommentarer (0)

Här kommer första bilden, Dag 1.

Snökristaller på fönster... Endast uppljusad en aningen.

1


---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Ny blogg

2009-01-05 @ 13:51:37 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Nu öppnar jag upp min nya blogg där jag kommer skriva mest om mitt "Projekt 365", Ett Foto Om Dagen. Utöver denna blogg har jag mig blogg där jag skriver mest om mitt liv och så en hemsida där jag laddar upp alla foton.

Bloggen
Hemsidan

Jag hoppas att du kommer ge mig lite kritik på mina bilder, det skulle uppskattas!
Följ gärna min blogg eftersom jag förhoppningsvis kommer uppdatera dagligen med undantag.

Kram /Matilda
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

RSS 2.0