Bloggpaus

2010-11-19 @ 19:20:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (81)Jag har bestämt mig för att ta en ganska lång bloggpaus, åtminstone för mig. Som ni kanske vet så läser jag tredje året på naturvetenskap och satsar på högsta betyg i alla ämnena. Veckorna innan jul kommer det vara rätt mycket prov och därför känner jag att det är viktigt med en break och inte fullt upp hela tiden. Anledningen till att jag pausar bloggen är helt enkelt för att jag ska ha tid att leva lite efter plugget också, inte bara sitta vid datorn jämt som det annars ganska ofta blir.

Jag har därför bestämt mig för att hålla mig borta från bloggen fram till någon gång under vecka 51, så det blir ungefär en fyra veckors lång paus från min sida. Visst kommer det att vara tufft att hålla sig borta från bloggen och att uppdatera, framför allt att bjuda er på en massa härliga bilder - men mitt huvud börjar kännas som sirap med allt plugg och det är så många fina kommentarer från er som ska besvaras att jag är tvungen att prioritera. Jag kommer att besvara era kommentarer, någon gång där vid jul, och jag kommer antagligen vara helt abstinent över att inte ha loggat in på ett par veckor... För bloggen börjar ju bli en daglig rutin, det är helt enkelt underbart att starta dagen med att läsa alla era fantastiska ord kära vänner!!


Om du vill nå mig så är det ingen idé att försöka här via bloggen, du når mig lättare via mail: matildaholmqvist@hotmail.com


Tusen tack för att du följer bloggen. Du betyder så sjukt mycket som följer och kommenterar, ni är guld värda för mig!! T-A-C-K! Vi ses om ett par veckor, och då hoppas jag att jag kan bjuda på en massa härliga bilder!


Update: Bläddra ned till inlägget nedan så kan du ta del av min kritik till deltagarna i Månadens Fotoutmaning!
---
Kommentarer (81)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Kritik Fotoutmaning

2010-11-19 @ 19:19:00 Direktlänk Fotoutmaning Kommentarer (8)

Jag har fått in ganska många superfina bidrag till min första fotoutmaning, vad roligt att det var så uppskattat av er läsare! Jag har haft ganska svårt att välja bilder, men det blev till slut de här bilderna jag kommer ge kritik till.

Det skulle vara roligt om även ni läsare gav konstruktiv kritik, dvs kritik som är utvecklande och inte klankar ned på fotografen. Ge tips om hur du skulle ha gjort, eller säg vad du tycker är bra med bilden eller vad som kan förändras.


Ha fyra fina veckor så kommer jag tillbaka sen och publicerar era ord! Kram!Fotograf: Amanda Englund

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Jag har fotograferat en båtmast som speglas i en vattenpöl. Bilden är fotograferad i en liten stad som heter Borgå i södra Finland.


2. Vad är motivet i bilden?
Båtmasten som speglas i vattenpölen.


3. Vad skapar djupet i denna bild?
Djupet skapas av att den avspeglade bilden i vattenpölen är skarp och gatan suddig.


Min kritik:

Det här är en bild som fotografen jobbat med djupet på ett ganska speciellt sätt. Jag tycker om mönstret i gatstenarna, och även speglingen, däremot tycker jag att det är svårt att se att bilden föreställer en båtmast utan att man läser beskrivningen. Någon detalj av båten i vattenspeglingen hade kanske gjort bilden lättare att tyda. Tror även att bilden hade blivit superfin med ganska starka kontraster i svartvitt.


 


Fotograf: Emilia Julin

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Mina hundar i en skog där var jag bor.


2. Vad är motivet i bilden?
Hunden i bakgrunden.


3. Vad skapar djupet i denna bild?
Stenen och hunden i bakgrunden, som är oskarpa.. :)


Min kritik:

Den här bilden är riktigt härlig, jag gillar hundens pigga uppsyn och blick. Solreflektionerna hade kunnat placeras aningen högre, nu ser det ut som att det är hunden som blänker, hade den varit bara liiiite högre placerad i Photoshop hade det sett ut som att det var solen som sken och skapade blänket. Jag tycker bilden ger en riktig känsla av djup då den är i svartvitt, kontrasterna framhävs! Det jag verkligen uppskattar med den här bilden är hur fotografen jobbat med djupet, genom att delvis placera hunden i gyllene snittet och sedan ha mörkare hundar i förgrunden. Ögat har en tendens att dras mot ljusare eller kontrastrikare områden i bilder, och därför är det riktigt bra av fotografen att framhäva den ljusare hunden med en mörkare förgrund.

 


 


Fotograf: Elina Mueller

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Jag har fotograferat Musikens Hus i Uppsala, högst upp i en av rulltrapporna.


2. Vad är motivet i bilden?
Motivet i bilden är insidan av musikens hus med dess spännande arkitektur och färger vilket ger häftigt djup och kontraster.

3. Vad skapar djupet i denna bild?
Det som skapar djupet i bilden är rulltrappan som bara fortsätter neråt och in i bilden.


Min kritik:

Sköna färger och kontraster, känns lite kall i tonerna vilket passar den här bilden bra! Jag kopplar den här bilden till något modernt och mindre känslofullt. Jag hade velat beskära den här bilden till ett format på 1x1, det vill säga en kvadratisk bild. Anledningen till det är att övervåningen i byggnaden, det övre i bilden, är onödigt och stjäl uppmärksamhet eftersom att det är ganska detaljrikt. Det som är riktigt snyggt i den här bilden är speglingarna i rulltrappan! Jag hade även kunnat tänka mig att ljusa upp själva rulltrappan lite grann, för att öka detaljrikedomen även där. Fint jobb!!


Fotograf: Fanny

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Den här bilden tog jag när vi var hundvakt åt mopsen Åke.


2. Vad är motivet i bilden?
Åke och hans glass-sugna blick.

3. Vad skapar djupet i denna bild?
Min sambos mun, glassen han äter och hans hand som håller glassen ramar in hunden Åke. Åke bildar en trekant, och eftersom ögat söker geometri blir det extra skönt att vila blicken på. Dessutom utgör hans svarta mask, i mitten av bilden en bra punkt att titta på utöver allt beige-färgat.

Min kritik:

Jag tycker den här bilden är riktigt bra och rolig, Åke ser verkligen glassugen ut! Precis som fotografen själv skriver så är Åkes svarta mask ett ögonfäste, eftersom att det är ett så pass stort och mörkt men ändå detaljrikedomt område i bilden. Blänket i Åkes ögon är verkligen pricken över i'et! Fotografen har jobbat bra med djupet, tycker om att personen som äter glass är så pass tydlig att man förstår vad det är för något, utan det hade bilden inte varit lika bra och intressant. Något som dock drar ögat till sig är det röda området i bilden, till vänster nedanför Åkes huvud. Annars ett riktigt fint hundporträtt!

 

 

Fotograf: Elin Bohman

Fotografens ord om bilden:

1. Vad har du fotograferat och var?
Jag har fotograferat förintelsemonumentet i Berlin.


2. Vad är motivet i bilden?
Jag vet inte egentligen vad jag ska säga att motivet är, men jag tycker om att höstlöven lyses upp mot den marken typ :)

3. Vad skapar djupet i denna bild?
Djupet skapas av att alla detaljer och faktiskt allting leder mot mitten tror jag :)

Min kritik:
Wow, vilket djup säger jag bara! Riktigt riktigt fint och mjukt ljus som faller över platsen, det framhäver gatustenarna och deras mönster. När jag tittar på bilden känns den liiite sned, och det tips jag kan ge är att den linje som går i mitten av bilden ska vara helt rak. Testa beskär och räta upp bilden så tror jag djupet blir ännu starkare! Precis som fotografen skriver så är höstlöven intressanta i bilden, löven ger oss en uppfattning om vilken årstid det är och får oss att koppla till andra bilder. Något som hade varit lite intressant och brutit av bildens alla mönster, men däremot förstärkt känslan av djup, är ett barn som kanske springer mellan de stora stenblocken en bit bort i bilden. Det jag menar är inte att barnet ska ta upp särskilt mycket plats, utan kanske är det bara en bit av en klänning och en sko som syns, eller något liknande. Jag tycker ofta att det blir ganska spännande bilder om man på något sätt kan väva in en individ i bilden, det kan skapa en känsla av ett annat tidsrum och få en bild att gå från superfin till ett mästerverk. Oavsett om det är ett barn med i bilden eller ej, så har fotografen lyckats bra med djupet!
---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Mina bilder på Fotomässan idag!

2010-11-19 @ 13:00:00 Direktlänk Allmänt Kommentarer (5)

Om det är någon av er som ska på Fotomässan i Stockholm idag kan ni kanske gå förbi Stora Scenen mellan 14.00-14.45. Just då kommer ett par olika album med bilder att bedömas, och ett av mina album är med vilket är väldigt roligt! Tyvärr är det liiiite svårt för mig att delta eftersom att jag är i Piteå, men jag ska försöka titta på det Live istället.


Klicka här för att läsa mer om vad som händer kring Stora Scenen!


Och för er som undrar så kommer min bloggpaus att fortsätta, jag ville bara tipsa er om det här! Ha en superfin vecka kära vänner! Kram!!

---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Injohanna.blogg.se

2010-11-18 @ 08:57:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (12)

Snyggot Johanna!


---
Kommentarer (12)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Anonymous

2010-11-17 @ 14:13:00 Direktlänk Djur Kommentarer (12)
Mina dagar är överbelamrade med matte, fysik, matte igen och låt oss inte glömma religionen och kemin!
Som ni märker, jag har mycket i skolan och därför har jag inte hunnit besvara några kommentarer.
Jag pluggar Matte D och E fram till dess att jag går och sover, i stort sett...

Hoppas ni har en fin vecka!
---
Kommentarer (12)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Erica och Tubbe

2010-11-16 @ 10:59:00 Direktlänk Djur Kommentarer (26)

För er som undrar när jag kommer välja ut bilder från fotoutmaningen så kommer det ske någon gång under veckan, så inlägget lär dyka upp innan söndag hoppas jag! (Om inte plugget tar för mycket tid)


Här bjuder jag på lite höstbilder i den här vinterkylan, föreställer fina Erica och hunden Tubbe.


---
Kommentarer (26)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

När den första snön föll

2010-11-15 @ 06:44:00 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (20)

Har ni något emot mina inlägg med en serie bilder, där det ofta är ganska mycket bilder? Det är nämligen en personlig favorit, att lägga upp bilder som hör ihop och är kopplade till varandra. En bild säger mer än tusen ord. Vad säger då tio bilder i en serie? De säger inte bara tiotusen ord, de säger så mycket mer.


---
Kommentarer (20)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bokeh och ljus

2010-11-14 @ 11:26:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (21)

Idag ska jag fotografera en familj i Kalix, vilket är lite spännande faktiskt! Ska fota både med mitt Tamron 28-75 samt Samyang 85mm ifall vädret tillåter. Jag håller tummarna för sol, så att vi kan vara ute i snön och ha lite kul där!

Jag tänkte bjuda på ett par bilder från i förrgår, som föreställer min grannes baby Rikard. Jag fotade även hans storasyster Stina, som ni ju har sett en hel del, men Rikard inte riktigt lika ofta. Han har redan blivit kring 5-6 månader! Tiden går så himla fort, verkligen.


På tal om något helt annat, så är jag verkligen förtjust i naturligt ljus (och i att redigera bilder!). Man kan verkligen göra så otroligt mycket i Photoshop, men då krävs förstås en bra grund för att kunna göra det där lilla extra. Visste ni förresten att jag aldrig har fotograferat i en studio? Jag har inte heller använt studioljus någon gång.. Jag funderar faktiskt över när jag kommer göra det, hade varit roligt att experimentera där också!


Nu får ni ha en fin dag! Skicka in era bilder till Månadens Fotoutmaning (don't forget - kika i menyn!)


---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Flicka i för stora skor

2010-11-13 @ 18:17:48 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (28)

Det här är världens sötaste lilla flicka, det måste ni hålla med om! Jag hoppas att ni får en fin lördagskväll! Själv ska jag ta det lugnt och bara njuta.


---
Kommentarer (28)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Kärlek kan vara så mycket mer

2010-11-13 @ 15:14:00 Direktlänk Djur Kommentarer (37)Min fina klasskompis Erica och hennes hund Tubbe.
Ljuset var så fantastiskt fint. Jag blev så glad. De här bilderna kändes verkligen som något extra.
---
Kommentarer (37)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Baby Rikard

2010-11-12 @ 16:12:06 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (10)

Idag har jag haft en fotografering med grannarna, och fotade då deras baby som bara blir större och större för varje gång jag ser honom. Helt sjukt så mycket han vuxit och så söt han var! Mest troligt dyker det upp fler bilder senare någon gång, vi får se vi får se!
Nu var det länge sen jag fotograferade i RAW-format på min Nikon, men nu när jag har en snabbare dator så jublar jag bara vid blotta tanken att äntligen kunna fota i RAW!

Hoppas ni får en trevlig helg! Vad ska ni hitta på i helgen? Kram!


---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

The Strangers...

2010-11-12 @ 13:15:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (15)

Lite halloween... ett par dagar sent (i min värld ett par dagar, i er värld ett par veckor! Tiden springer iväg). Men bättre sent än aldrig. Hoppas du blir riktigt skrämd nu!

---
Kommentarer (15)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Före och efter: Hilda

2010-11-11 @ 10:37:00 Direktlänk Före och efter Kommentarer (21)

Åååh, jag börjar ÄNTLIGEN komma igång med redigeringen igen. Det är underbart! Allt tack vare att jag just nu lånar en dator, som gör det möjligt för mig att redigera en sån här bild på typ 5 minuter (på min förra dator tog det uppåt 40-50 min)
---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Facebook?

2010-11-10 @ 16:31:00 Direktlänk Inspiration/tips Kommentarer (19)

På Facebook kan du hitta min sida där jag lägger ut lite bilder (lite innan jag lägger ut dem på bloggen). Är du nyfiken på att se bilderna innan de dyker upp här, kan du helt enkelt gilla min sida eller besöka den för att ta del av de bilder som bloggen snart kommer svämmas över utav ;-)
Klicka HÄR för att besöka min sida, eller så kan du klicka på länken i menyn. Kram på er!

---
Kommentarer (19)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Gorgeous Hilda

2010-11-10 @ 10:25:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (20)

Finns det intresse av att se denna bild i original?
---
Kommentarer (20)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Även något enkelt kan bli magiskt

2010-11-09 @ 17:29:00 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (20)

---
Kommentarer (20)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Ready, set, go!

2010-11-09 @ 13:52:00 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (15)Från i onsdags, när man var lite fin där på kvällen! ;-)

Fotograf: Fabian Rubensson (vem annars?) ;-)
---
Kommentarer (15)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Glöm inte fotoutmaningen

2010-11-08 @ 15:57:00 Direktlänk Allmänt Kommentarer (10)

Ville påminna er bloggläsare om Månadens Fotoutmaning, där ni ska skicka in en bild med temat djup. Har än så länge fått in två stycken superfina bidrag, och hoppas på betydligt fler!

Klicka HÄR eller på bilden nedan för att läsa mer om utmaningen!

---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Måns i svartvitt

2010-11-08 @ 09:42:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (13)

---
Kommentarer (13)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

10 april - Barcelona

2010-11-07 @ 13:29:00 Direktlänk Resebilder Kommentarer (21)

Nu var det ett tag sedan jag publicerade bilder från min resa i april. Här var vi i Barcelona och umgicks med min bror Albin som bor och jobbar där. Vi hade väldigt roligt, var runt i en park och spelade pingis. Sen åt jag en sååååå god falafel, mums!Har ni varit på någon bra resa det senaste året?


---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Maria och Johan

2010-11-06 @ 11:21:00 Direktlänk Bröllop Kommentarer (24)

---
Kommentarer (24)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Veckans Inspiration

2010-11-05 @ 12:24:00 Direktlänk Andra fotografer Kommentarer (8)

Veronica är en 19-årig tjej från Norge som är helt sjukt bra, jag säger det igen, hon är helt otroligt grym! Jag tappar hakan varje gång jag ser nya bilder på hennes blogg och på hennes FlickR (länk). Veronica kan verkligen det där med att fånga känslor, men hon kan något annat också - nämligen att redigera sina bilder så att känslorna verkligen framhävs. Hon är fabulous!
Vill du också inspireras av denna tjej, besök hennes blogg HÄR!Fotograf: Veronica Skoglund
(Veronica har fotograferat samtliga nedanstående bilder)---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Om själen lämnade mig

2010-11-04 @ 19:43:00 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (24)Om du vill se större varianter av de här två bilderna, klicka på miniatyrerna nedan! Fabian Rubensson är fotograf och det är jag som är modell på bilderna, sedan har jag redigerat dessa :-)


---
Kommentarer (24)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Min fina mamma Maria

2010-11-04 @ 14:49:00 Direktlänk Porträtt vuxna Kommentarer (22)

På midsommarafton hade min mamma på sig en så härligt somrig klänning, så jag lyckades få med henne ut på en liten fotografering, first time ever ungefär! Det var så roligt och härligt vackert ljus, som varade länge nog för att fota en stund.
Visst är hon fin, min mamma?---
Kommentarer (22)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En fin person i Uppsala

2010-11-03 @ 10:48:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (14)Lite bilder på ursöta Ellen från i somras, när vi träffades och gick runt i Uppsala och fota lite grann.. Om min dator får för sig att jobba lite snabbare kanske det dyker upp fler bilder på Ellen så småningom!
---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Baby Rikard

2010-11-02 @ 14:17:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (15)

Idag har jag en pluggdag, hade tänkt göra färdigt texterna till projektarbetet och sedan fixa med de sista sidorna till fotoboken, kommer bli grymt! Nej, nu ska jag ta tag i plugget.

På bild har ni grannens baby Rikard, söt va? (Jaaa!)

 

---
Kommentarer (15)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Dagens foto

2010-11-01 @ 15:24:57 Direktlänk Djur Kommentarer (16)En bild från idag, med Åsah, Vazy och valpen Rusa! Söta?

Update: Valpen Rusa är en Aussie (Australian Shepherd) precis som Vazy.
---
Kommentarer (16)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Who's there?

2010-11-01 @ 10:39:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (10)

Nu är jag hos min fina syster Åsah i Stockholm och nu ska vi ut på promenad med hennes två hundar. Hon har just skaffat en superdupergalen valp vid namn Rusa, även kallad Croco (eftersom hon bits som en liten galning, hihi!)
Nu önskar jag er en trevlig måndag!

Kram!

---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

RSS 2.0