Agatha

2011-01-31 @ 12:12:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (4)

Bilderna föreställer min otroligt vackra vän Agatha.


---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vilmers födelsedag idag

2011-01-30 @ 21:23:09 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (8)

Idag var det min bror Vilmers tionde födelsedag. Han är en Kalle Anka-fantast, ett geni och hade tydligen önskat sig spion-stuff. Här är han med sina tuffa spionglasögon, försöker kika över axeln för att se ifall kameran verkligen var där - och ja, det var den ;-)


Visste ni förresten att det finns en egyptisk gud som heter Maat? Det visste Vilmer, inte för att jag hade någon aning om det. Han har även kläckt uttrycket "Fakebook" istället för Facebook, det är en historia för sig.


Nu ska jag kila i säng och ta veckan som den kommer. Wonder.... ful.. eller så inte, men kämpa ska jag då aldrig sluta göra!


---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vem är du?

2011-01-30 @ 11:50:00 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (47)

Jag är lite nyfiken över vilka personer det är som läser min blogg - många av er lämnar kommentarer och er känner jag till, men jag har ändå över 400 prenumeranter och vilka är de resterande? ;-)


 

Jag kan ju börja med att berätta vem jag, Matilda, är:


Jag är 18 år, pluggar naturvetenskap och siktar på månen men hamnar kanske bland stjärnorna istället - men vad spelar det för roll? Bara man gör sitt bästa så är jag nöjd! När jag fotograferar försöker jag vara annorlunda, mitt motto är att allt är möjligt, men att det omöjliga bara tar lite längre tid! Jag älskar att resa och se nya platser, kameran får gå lagom varm och det är en underbar känsla att se hur lite man egentligen vet om sin omvärld och hur mycket det finns kvar att se!Nå, vem är du?

 ---
Kommentarer (47)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Fotopromenad

2011-01-29 @ 09:38:19 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (30)

---
Kommentarer (30)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

On the beach

2011-01-28 @ 13:04:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (22)

Ett par bilder från i somras, när jag fotograferade Johanna. I dag tänkte jag plugga samt jobba (första jobbdagen!)
Det blir spännande. Tänkte även försöka hinna beställa ett par exemplar av mina projektarbetes-fotoböcker som handlar om djur i vården. Nu är boken färdig och jag är verkligen sjukt nöjd! Finns det ett intresse av att kanske titta i boken alternativt köpa en kan du höra av dig på min mail: matilda.fotograf@gmail.com!


---
Kommentarer (22)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Kvällsfoto vid älven

2011-01-27 @ 08:11:45 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (35)


Kring nyår, när Fabian var och hälsade på, passade vi på att fotografera lite kvällsfoto över Kalixälven. Den nedersta bilden fotograferade vi med en slutartid på ungefär 5 minuter. Visst är det vackert där vi har stugan? (JA!) Både jag och Fabian har fotograferat samt redigerat dessa bilder, och jag tycker vi gjorde ett bra jobb :-)

---
Kommentarer (35)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En äldre generation

2011-01-26 @ 09:19:00 Direktlänk Porträtt vuxna Kommentarer (8)
Min fina mormor Britta på midsommar.
---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

13 april 2010 - Cannes

2011-01-25 @ 11:03:00 Direktlänk Resebilder Kommentarer (21)
Sist jag var i Frankrike var när jag var 13 år gammal, då hälsade jag på min syster i Biot under två veckor. Åsahs, min systers, pojkväns föräldrar hade just börjat renovera ett hus ute på landet i Cannes och då fanns i stort sett bara ett skelett av huset. Att få se det färdigt var en väldigt härlig känsla, vilken enorm förändring det var! Mina bröder badade i deras pool och sen fick vi en guidad tur genom Cannes och Biot. Utöver trevligt sällskap bjöds vi på god mat dessutom!---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

12 april - franska gränsen

2011-01-24 @ 16:43:00 Direktlänk Resebilder Kommentarer (10)

Den 12:e april åkte vi till den franska gränsen, närmare bestämt till staden Portbou i Spanien. I Portbou lämnade mamma och pappa oss på tågstationen och efter en stund kom två poliser och pratade en konstig blandning mellan franska och spanska. De trodde att vi var flyktingbarn, trots att jag försökte förklara att vi inte var det. Det stod en hel trupp på säkerligen tio poliser utanför och kikade in genom ett fönster. När mamma kom tillbaka var de borta som i ett trollslag. Från Portbou åkte vi med taxi till den franska staden Cerbere och från Cerbere tog vi oss till staden Perpignan med buss. Vägen vi åkte längs gick precis vid havet, över ett par klippor, och det var en sån där väg som slingrar sig längs med stup där man oroar sig för att busschauffören ska köra tjugo centimeter fel... Efter ett antal byten var vi slutligen framme i Cannes ungefär klockan 23.30.


---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

23 januari 2011

2011-01-23 @ 19:18:10 Direktlänk Allmänt Kommentarer (6)

Idag har jag haft en ordentligt tuff dag, fast den började bra! Fotograferade kära Agatha med lite härliga vinterbilder, ni får se en vacker behind-the-scene. Sitter och redigerar de bilderna just nu i denna stund.
Efter det har jag ägnat ungefär 6 timmar åt att plugga matte och fysik (kemin hann eller orkade jag inte med).


Utöver det har jag även publicerat cirka trehundra kommentarer ända från i november. Jag har insett att mitt schema är fullproppat nog som det är, och att de där kommentarerna aldrig kommer att bli besvarade. Jag tar nya tag och hoppas att jag finner mer tid snart.


Många kramar på er kära go-vänner!


---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Månadens fotoutmaning: Porträtt

2011-01-23 @ 15:01:00 Direktlänk Fotoutmaning Kommentarer (9)

Nu känner jag mig sugen på en till fotoutmaning, speciellt när ni önskar er fler tips gällande framförallt porträttfotografering! Jag tipsar er om att läsa detta inlägg som handlar om djup, porträtt handlar mycket om djup och därför är det bra att känna till!

Först och främst så hoppas jag att alla är medvetna om att desto mer man övar, desto bättre blir det. Kanske ser inte bilderna ut som du önskar första gången, men det kommer, en dag kommer du stå där och fån-le när du håller i kameran, med din drömbild. Du måste bara kämpa dig dit först!När man fotograferar porträtt är det bra att tänka på ljuset, var någonstans har du solen? Är det kanske mulet? Om det är mulet får du fördelen med att du slipper hårda skuggor. Det jag alltid försöker plocka fram i ögonen är ett blänk, vilket man får beroende på var man står. Ett tips är att gå runt med en person och placera denne på olika platser och själv upptäcka var blänket ser snyggast ut!
Kolla även hur bakgrunden ser ut. Hur vill du att personen framhävs? Vill du ha träd i bakgrunden som ger fin bokeh, eller något tuffare som en tegelvägg?
Ett annat tips är att undvika hårda skuggor i ansiktet, försök därför att inte fota med solen rakt på eller från sidan. Jag ska visa ett par exempel så får ni se vad jag menar :-)Jag tänkte ta upp tre olika typer av ljus vid porträttfotograferingar. Först har vi sidoljuset från fönster. Här får man oftast skuggor på ena sidan av ansiktet, men det kan bli riktigt fint! Dessutom blir det ofta ett blänk i ögonen från fönstret.


Nästa alternativ är att använda en reflexskärm eller reflektor. När du använder reflexskärm är det ytterst viktigt att du är noggrann med ljuset som studsas och vilka skuggor som bildas. Ibland kan det bildas osmickrande skuggor under ögonen, bakom näsan eller liknande, var försiktig!
Den sista är min favorit, nämligen motljus! Jag älskar de varma färger man kan få. Motljus kan man leka med väldigt mycket. Mitt tips är att exponera efter ansiktet så att det inte blir för mörkt. Om ansiktet blir för mörkt trots allt, och himlen nästan vit, så kan du testa använda en reflexskärm eller annan reflektor för att studsa solljuset.
När jag fotograferar porträtt fotar jag i stort sett alltid med en stor bländare, med ett bländartal mindre än f/2.8. Om du är osäker på vad de här orden betyder kan du googla det, det finns många bra förklarande inlägg runtom på nätet! Anledningen till att jag använder en stor bländare är för att släppa in så mycket ljus som möjligt, men även för att få ett kort skärpedjup. Jag tycker det är väldigt fint att framhäva exempelvis ögonen med kort skärpedjup, vilket innebär att till exempel håret, munnen och näsan blir oskarp.


När jag ställer in skärpan på ögonen kan jag göra på två olika sätt:


Autofokus: I mitten av sökaren på din kamera har du en autofokuspunkt. Rikta den mot ögonen och låt kameran ställa in skärpan. När kameran har ställt in skärpan så håller du ned avtryckarknappen löst och flyttar kameran så att du kan komponera bilden lite bättre (det blir kanske tråkigt med ögonen i mitten av bilden). Öva lite på det där, så kommer det slutligen att bli en rutin!


Manuell fokus: Jag fotograferar allra mest med manuell fokus, eftersom jag tycker att det är roligt för att man ser så mycket mer när man ställer in fokusen. Här handlar det bara om att du ser tydligt vad du ställer in skärpan på, komponera bilden ordentligt och tryck på avtryckaren!Den här bilden föreställer Johanna, som också är en fotogalen tjej, väldigt kreativ och fin framför kameran!


Vilken typ av ljus har jag använt?
Fönsterljus som kommer in från vänster.


Min kommentar om bilden:


Jag pratade tidigare om blänket i ögonen, här har ni ett bra exempel. Till vänster i ögonen syns ett blänk format som en snedvriden rektangel, det är fönstret som reflekteras. Speciellt mörka ögon har en förmåga att framhäva reflektioner, men det går väldigt bra även i ljusare ögon. Jag ville lyfta fram Johanna i denna bild, och därför blev det perfekt med en mörk bakgrund. Ni lägger säkert märke till skuggan från näsan, munnen samt det högra ögat - detta beror på ljuset som faller in från fönstret. Om jag inte minns helt fel försökte vi använde en reflektor, men jag tror att vi misslyckades med att ställa upp den.Den här bilden föreställer min grannes dotter Stina, som är en sprudlande glad liten flicka. Man kan säga att hon är en färgstark personlighet.


Vilken typ av ljus har jag använt?
Motljus snett bakifrån.


Min kommentar om bilden:


Jag ville ha en bild på Stina där man ser vilken personlighet hon har, därför fotograferade jag henne med motljus (blev slumpen som avgjorde). Anledningen till att bilden är så färgstark är för att jag ville visa hur hon är, bilden hade inte framhävt Stina på samma sätt om den varit blekare i tonen. Motljuset lyfter fokusen på ögonen och läpparna, man ser hennes min och blir fundersam över vad hon tänker på. Komponeringen (att hon tittar ur bilden) fungerar bra eftersom att motljuset ramar in Stinas ansikte. Tittar ni noggrant ser ni kanske att ögonen är aningen aningen oskarpa, inte mycket men lite. Jag tycker inte att det sabbar känslan i bilden, utan att det snarare lyfter den.


Den här bilden är från samma fotografering med Johanna som det första exemplet. Här har vi använt en reflexskärm, som ni ser ifall ni tittar noggrant i ögonen.

Vilken typ av ljus har jag använt?
Ljus som är studsat mot en reflexskärm.


Min kommentar om bilden:


I den här bilden ser man tydligt ett blänk till vänster i ögonen, och blänket har en rund form (det är en reflexskärm!). Något jag lärt mig är att ifall man tittar på ögonen kan man se exakt vilken belysning man använt, ifall man använt blixt eller om man fotat utomhus eller inomhus.
Om jag riktat reflexskärmen annorlunda hade jag inte frätt ut lika mycket kring näsan och inte heller fått en skugga från näsan, men i det här fallet var ljuset väldigt väldigt mjukt och därför gör det inte så mycket att det bildades en skugga från näsan.


Det sista jag vill att ni tänker på är att ni är kreativa! Använd gärna rekvisita i form av frukter och föremål, eller kanske till och med flera personer. Det finns ingen regel som säger att man SKA använda stor bländare för att få kort skärpedjup. Det finns ingen regel som säger att man SKA använda sig av gyllene snittet när man fotograferar. Det finns ingen regel som säger att man SKA försöka få så lite skuggor som möjligt i ansiktet. Allt handlar om vad som passar bilden bäst. Överexponera. Underexponera. Komponera om, placera personen i mitten, sätt fokus på något annat än ögonen. Det finns inga begränsningar, utom dina egna!

Min fotoutmaning till DIG:

Gå ut och fotografera ett porträtt där du jobbar med de tips jag berättat om ovan. Försök verkligen att hitta på något speciellt och annorlunda, på det sätt du sett i exempelbilderna ovan. Du får redigera bilden precis som du själv önskar. 
Lägg upp bilden på din blogg, eller skicka i ett mail till matilda.fotograf@gmail.com

I inlägget eller mailet svarar du på de här tre frågorna:
  1. Vad har du fotograferat och var?
  2. Vad är motivet i bilden?
  3. Vad gör det här porträttet till ett bra och intressant porträtt?
Skicka en länk till inlägget, eller mailet, senast torsdag den 31 mars
Jag kommer välja ut 3-5 bilder som jag tycker är kreativa och som är intressanta porträtt och sedan lägga upp dessa bilder i ett inlägg. Där kommer jag att ge lite konstruktiv kritik, dvs. skriva det jag tycker är bra och det jag tycker kan göras bättre med bilden, men jag kommer också skriva en motivering till varför jag tycker att fotografen har gjort ett intressant porträtt i mina ögon.

Lycka till med fotoutmaningen! Jag förväntar mig att ni skickar in intressanta och spännande porträtt, mer än gärna exklusiva! Om jag får in riktigt speciella porträtt kanske det belönas med en liten överraskning. Och kom ihåg att alla någon gång börjar från noll, så skicka in din bild du med!
---
Kommentarer (9)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Veckans Inspiration

2011-01-23 @ 12:03:00 Direktlänk Andra fotografer Kommentarer (6)


Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade
med en ny Veckans Inspiration, men för att kompensera kommer det den här gången kommer upp två inspirationer! Har länge tänkt "de här måste jag fråga om lov ifall jag får låna deras bilder och videos till Veckans Inspiration" och nu i veckan tog jag tag i det och skickade iväg ett mail. Here we go!

Det här är två personer jag inspireras av på många, många sätt - inte bara när det gäller det kreativa. De reser mycket, fotograferar, gör det som de tycker om! Det är något som jag själv drömmer om att göra, vilket på ett sätt är inspirerande.
Just nu är de mitt uppe i att försöka adoptera en flicka från Afrika, och jag hoppas och håller tummarna för att de får råd att göra det! Andrew och Carissa både fotograferar och filmar och de gör ett enastående bra jobb! Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt förtjust i att titta på deras uppdateringar; filmer, foton... Wow. De är väldigt duktiga på att fånga känslor, och de gör det på ett unikt sätt. Jag behöver inte säga så mycket mer än att ni bör titta på deras bilder och filmer, så förstår ni vad jag menar!


Besök deras blogg HÄR och deras hemsida HÄR! Är ni intresserad av fler videos hittar ni dem HÄR och HÄR.


(Andrew och Carissa har fotograferat/filmat samtliga nedanstående bilder/filmer)The Russell Family from VsTheBrain on Vimeo.Wakey!Wakey! - Light OutsidePostcards From Italy from ForYouLoveMe

---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Home again

2011-01-22 @ 18:37:07 Direktlänk Allmänt Kommentarer (0)

Nu är jag hemma igen och har valt ut bilder samt snabbredigerat dem. Nu är det upp till kunden att välja ut bilder (tur att jag slipper, jag har alltid så stora problem att bara välja ut EN favorit!)
Som vanligt släppte nervositeten precis när jag klev av bussen i Luleå, och sen flöt fotograferingen på grymt bra! Vi hade en väldig tur med vädret, det var fint ljus och klar himmel men ändå bara -9 grader. I vanliga fall när det är klar himmel här så ligger temperaturen på under -20 grader! Wonderful!


Tänkte fixa Månadens Utmaning till er goa läsare, kanske dyker upp nästa vecka! Imorgon får ni se Veckans Inspiration! Kram på er.


---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Texturer all over

2011-01-22 @ 09:27:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (7)

Igår kväll hade jag en trevlig konversation med denna tjej, nämligen Hilda! Haha, ibland dör man lite på grund av vår sämsta humor, right Hilda? ;-)


Idag har jag ett fotojobb i Luleå, kommer bli grymt roligt, men lite nervöst är det ju som vanligt när man ska göra något nytt! Hur som helst, det kommer nog bli bra i slutänden!


Vad ska ni göra idag? Kram!


---
Kommentarer (7)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En tidig bröllopsfotograf-karriär

2011-01-21 @ 18:51:01 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (2)

Haha, jag hittade just ett par bilder från år 2005 som jag har fotograferat. Jag var ganska hemsk mot mina bröder och spökade ut dem i diverse olika kläder och tvingade dem sedan att ställa upp på att fotograferas, tydligen fanns det ett intresse redan då! ;-) Det fanns till och med en kort kort film där jag fixar till min lillebrors pose så att hakan blir rätt, inte illa va?
Även klänningen är en av mina kreationer, jag var väldigt förtjust i att sy, i rosetter och band och jag tyckte verkligen att min prinsessklänning var oerhört vacker, idag är åsikten kanske en aning förändrar, men det är en annan femma! ;-)


---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Pojken i kyrkan

2011-01-21 @ 09:31:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (7)Från en konfirmering i somras. Enjoy!
---
Kommentarer (7)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En flicka på vägen

2011-01-20 @ 17:14:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (8)

Det här är två bilder från i september. Jag är väldigt väl medveten om att jag har dragit ordentligt i färgbalansen, men det är såhär jag ville ha tonerna i bilderna. :-) De har legat i utkastet länge nu, har inte haft tid att kolla igenom alla utkast som ligger där, men alla utkasten kommer att publiceras... En vacker dag! ;-)


---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Ny design, som ni kanske ser? ;-)

2011-01-19 @ 10:47:00 Direktlänk Allmänt Kommentarer (20)

Jag har inte haft ett riktigt designbyte på riktigt riktigt länge, bortsett från när jag började ha en header som byttes för varje besök. Jag har hunnit bli lagom less på min design, trots oräkneliga färg- samt headerbyten.
Så här är vi nu, lite nytt, lite fräscht, lite mindre, lite större. Ja, jag har breddat den med 100px, så bilderna blir från och med nu 700px (bortsett från bilderna som redan ligger i utkastet!)


Det är dock EN grej jag gärna vill veta, om någon känner till det, och det är hur man får min horisontella dropdown-meny att gå lika långt ut som rubrikrutan nedanför headern. På vissa datorer gör den det, på andra inte. Har suttit och fixat och trixat, men inte kommit fram till så mycket vettigt. Så finns det någon snäll själ som vet, hör gärna av dig!


Vad tycker ni? Säg gärna till ifall ni ser något ni tycker bör förändras!


---
Kommentarer (20)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Charlotta och Erik 8:e januari

2011-01-17 @ 13:26:00 Direktlänk Bröllop Kommentarer (19)

Den 8:e januari fotade jag mitt första heldagsbröllop, och jag tror inte att det hade kunnat bli bättre på något sätt! Brudparet, Charlotta och Erik, var grymt trevliga och väldigt väldigt vackra tillsammans.
Tack för att jag fick följa er på er stora dag!


Jag tror att jag låter bilderna tala, here we go!


---
Kommentarer (19)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

På G!

2011-01-16 @ 20:17:58 Direktlänk Porträtt vuxna Kommentarer (7)

Nu har jag en hel del på G! Bland annat har jag tröttnat på designen, så denna helg har jag knåpat med en ny fräsch en! Den dyker upp så fort jag finner tid att göra färdigt det allra sista.
Jag har även redigerat färdigt bröllopsbilderna från förra helgen, och ett inlägg med bilder därifrån vill ni kanske se, eller?
Vill ni se lite bröllopsbilder?Ha en otroligt fin kväll!

En bild från bröllopet, föreställande en av brudtärnorna. :-)


---
Kommentarer (7)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

2010 i bilder DEL 2

2011-01-16 @ 13:20:00 Direktlänk Övrigt Kommentarer (16)

AUGUSTI

SEPTEMBER


OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER---
Kommentarer (16)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

2010 i bilder DEL 1

2011-01-15 @ 15:08:00 Direktlänk Övrigt Kommentarer (28)

JANUARI
FEBRUARI
MARS

APRIL
MAJ
JUNI
JULI


---
Kommentarer (28)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Före och efter: Porträtt 'Beaten'

2011-01-15 @ 13:01:00 Direktlänk Före och efter Kommentarer (1)

Fotograf: Fabian Rubensson


Det var ett par personer som önskade att se originalbilden till denna bild. Bilden ni ser åt vänster är i stort sett oredigerad. Det jag gjort med den i Camera RAW är att ljusa upp den, samt lägga en lilaton i skuggorna. När jag har tid kanske jag ska göra en ny variant av den redigerade bilden, med samma stuk men en lite annan twist på det. Vi får se vi får se!


För er som undrar vad jag gjort i Photoshop med denna så är det lite kortfattat:
  • Ljusat upp i kurvor.
  • Ändrat färgbalansen så att skuggorna går mer mot cyanhållet.
  • Lagt skärpa på ögonen, samt ökat kontrasten i dem.
  • I högsta mån försökt klona bort skuggorna på den ljusa bakgrunden.
  • Lagt till blodet med hjälp av penslar jag laddade ned gratis på en hemsida.
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vinnare i tävlingen

2011-01-14 @ 17:23:08 Direktlänk Tävling Kommentarer (4)

Som julklapp till er ordnade jag en tävling där ni kunde vinna en fotografering med mig, allt som krävdes var en motivering samt en idé på hur fotograferingen skulle se ut.

Eftersom att jag hade svårt att välja mellan de olika bidrag som kom in eftersom att alla var så fina, valde jag till sist två vinnare; Jennie och Josefine!
Båda två hade fina och ytterst bra motiveringar, Jennie hade även en väldigt spännande idé som lät precis som den sorts fotografering jag gillar! Det är roligt med lite nytänk och annorlunda foton, så det lär bli väldigt roligt!


Jag bjuder på en arkivbild från i september, från Maria och Johans bröllop!
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Läsare frågar: Utrustning vid bröllop

2011-01-14 @ 14:00:10 Direktlänk Läsarfrågor Kommentarer (6)

Jag fick en fråga idag till detta inlägg, och jag tycker att frågan är ganska viktig och väljer att besvara den här i bloggen :-)

"'Du låter aldrig en teknisk begränsning i din utrustning stoppa dig från att skapa bilder.'

Men du kan inte fota bröllop med din egna utrustning? ;-)
"


Svar: Min utrustning, dvs Nikon D200 har väldigt dåliga brusegenskaper. ISO över 800 medför mycket brus i bilderna, och kameran klarar inte av mer ISO än 1600. Vid det senaste bröllopet jag fotograferade hade jag ISO 3200, vilket hade varit omöjligt för D200'an.


Ett bröllop är ett oerhört viktigt uppdrag som man bara kan fota en gång; vigseln kommer inte att göras om för att bilderna blev dåliga, därför vill jag inte heller riskera att bilderna blir dåliga på grund av en utrustning som inte klarar av mer än ISO 1600. Som tur är hade jag möjlighet att låna två 5D Mk II av två fotografer, vilket gjorde det möjligt för mig att fota både närbilder och vidvinkliga bilder under bröllopet, det fungerade även som backup ifall en av kamerorna skulle sluta fungera.


I vanliga fall, när jag kör en "vanlig" porträttfotografering, har jag möjlighet att leka mer med kameran och det är nog det som kommentaren som stod i inlägget syftar på.Tack för en bra fråga, är det någon fler som undrar kan ni bara skriva en kommentar!
---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Underbart!

2011-01-14 @ 09:52:56 Direktlänk Allmänt Kommentarer (4)

Era ord gör mig alltid lika salig, det gläder mig något oerhört att logga in på bloggen och läsa vad ni skrivit, ett sjukt stort tack för att ni förgyller min dag!

Ni har önskat er fototips: Vad för fototips vill ni ha? Kom med förslag så ska jag försöka ordna det så fort som möjligt! Känns som att jag lovar en massa, men inte hinner med så mycket som jag egentligen önskar. Den här gången SKA jag fixa det! :-)


"Det spelar ingen roll vilka begränsningar du har.. du lyckas fan ta mig ALLTID göra nått intressant och bra av situationen och motiven.. Du låter aldrig en teknisk begränsning i din utrustning stoppa dig från att skapa bilder.. Du hittar alltid nått sätt att gestalta det du vill genom foto oavsett om det är nått som de flesta skulle säga vara "ovärt".. Du jobbar kring det och spottar hela tiden ut bilder som enligt mig är grymt bra!" av Fabian.

"Guuuud så underbara bilder! :D Älskar alla dina bilder Matilda, och det vet du!" av Linafoto.

"Första bilden - GOSHHHHHHHHHHHHHHH.... OH MY! dör ganska så mycket inombords.. du är bäst punkt slut , bra tack HEJ! :)" av Johanna.

"Är helt såld på bilderna du fotat! Riktigt välgjorda o vackra bilder! :) Skulle lätt vilja stå modell framför din kamera!" av Anonym.
:D <3
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En flicka med en fluga

2011-01-13 @ 21:27:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (17)

Jag har många (för många om det nu kan bli för mycket av era ord) sidor fyllda med era underbara kommentarer, som ligger kvar sen min bloggpaus. Jag ska ta tag i dem i helgen, om jag hinner! Tänkte även hinna med att publicera vinnaren av min tävling, samt publicera ett inlägg med mitt års fotofavoriter. Tyvärr har jag inte alls lika mycket tid till att fota och blogga som jag haft tidigare, man märker att det här är sista terminen på gymnasiet. En hel del att göra och planera, men nog ska det gå alltid!


Är även väldigt glad över att det trillar in olika fotoförfrågningar då och då, älskar att utvecklas och ni hjälper mig med det!


---
Kommentarer (17)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Within' sight

2011-01-12 @ 20:06:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (8)Modell: Johanna Luoto


Nu har jag gjort bort alla uppgifter i Ma D och Ma E, i morgon tar jag tag i Fysik B. Ska även utse vinnaren i fototävlingen (som av en anledning blev två stycken)... En av dem vet det redan, och namnet börjat på J ;-) Du vet vem du är. Den andra ska utses så fort som möjligt, men har problem att bara välja EN. Trouble in paradise!
---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Behind-the-scenes

2011-01-11 @ 22:10:07 Direktlänk Andra fotografer Kommentarer (1)Här är en behind-the-scenes-bild från bröllops-porträttfotograferingen med Magnus, bruden Charlotta och brudtärnorna. Fler bilder kommer dyka upp när jag har redigerat dem färdigt, kan dock säga att det var en riktigt riktigt vacker upplevelse!
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

11 april - Barcelona

2011-01-11 @ 13:04:00 Direktlänk Resebilder Kommentarer (2)
Den 11:e april spenderade vi dagen med min bror Albin och ett stort gäng av hans kompisar. Vi gick upp på ett berg i Barcelona och åt picknick och spelade brännboll, tills några pilbågsmänniskor kom och tog över vår plats UTAN tillåtelse.. Irritationen var stor när de inte tog hänsyn till att barn och hundar sprang runt och lekte - nej, de fortsatte skjuta med sina livsfarliga bågar. Tyvärr dog batterierna när jag hade som störst lust att fotografera...


---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

In a retro fairytale

2011-01-10 @ 17:56:00 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (10)

Från en fotopromenad i Uppsala tillsammans med den bästa av bästa Fabian som finns ;-)


---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Lite redigering på G

2011-01-09 @ 14:35:15 Direktlänk Allmänt Kommentarer (14)
Det här är vad jag gör just nu, jag sitter och väljer ut bilder jag vill redigera från gårdagens bröllop. Bruden var så otroligt vacker och alla var väldigt väldigt snälla och trevliga, därför blev det många väldigt härliga bilder. Tur hade vi med vädret också, både i förrgår och idag är det mulet och snöar, men igår var det klart och solen sken. Väldigt fint!


Nu tänker jag fortsätta jobba med bilderna, det kommer nog att bli grymt skoj!
---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Wedding today!

2011-01-09 @ 00:00:51 Direktlänk Allmänt Kommentarer (5)

Bilden är från i september år 2010.


Detta är vad jag gjort idag, nämligen fotat bröllop! Gick till hotellet halv nio imorse och började fota förberedelser, hem kom jag för kanske 20 minuter sedan då jag gått 5 km efter ungefär 13 timmars fotojobb. Det var extremt roligt och framför allt vackert! Kort och gott sagt, ett väldigt bra första heldagsbröllop, bättre hade det nog inte kunnat bli tror jag, trots de dåliga ljusförhållandena. Under själva porträttfotograferingen var jag mer eller mindre assistent och "professionellt stativ" som bruden kallade det, jag följde med fotografen Magnus Svaneby som var bestman under bröllopet.


Nu ska jag se film och sen sova, är slut i benen och axlarna. Två 5D Mk II med ett EF 24-70 f/2.8 samt ett 70-200 f/2.8 med två blixtar är inte helt fjäderlätta så att säga...


Godnatt kära vänner!
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Katten Mojan

2011-01-07 @ 18:49:34 Direktlänk Djur Kommentarer (7)

Hade lite tråkigt för någon vecka sedan och redigerade därför dessa bilder. Nu är batterierna till 5D Mk II laddade, allting packat i kameraväskan och jag är i stort sett redo inför ett fotouppdrag i morgon! Ska bli grymt rolig och lärorikt måste jag säga!


Tänkte även passa på att påminna er anmäla er till tävlingen där ni kan vinna en fotografering med mig! Det är flera som skrivit att de ska skicka in en motivering, till exempel du Hannah, men som kanske inte haft tid än ;-) Skjuter upp sista datumet till i morgon den 8:e januari och ska försöka ha tid att välja ut en vinnare under kommande vecka!


Nu får ni ha det gött mina underbara läsare! Kram!


---
Kommentarer (7)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Något ni önskar?

2011-01-05 @ 23:48:04 Direktlänk Resebilder Kommentarer (10)

Är det något ni önskar läsa mer om, eller vill ni ha ett specifikt inlägg att kolla igenom? Vet inte om jag orkar dra en årsresumé av mitt 2010, är det något ni skulle vilja ha?
Har för övrigt kommit på att det kanske är på tiden att jag publicerar de sista inläggen från min resa jag gjorde i mars-april, därav bilden ovan som föreställer en kvinna på färjan mot Tanger i Marocko.
Det är bara att säga till ifall det är något ni önskar att läsa om!
Många godnattkramar på er, nu taggar jag inför lördagen! ;-)
---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Baby Rikard

2011-01-04 @ 19:06:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (17)

Jag vill bara påminna er om att tävlingen slutar på fredag den 7:e, dvs om tre dagar. Jag har fått in ett par riktigt fina motiveringar på mailen, men jag hoppas på att få in ännu fler!


Glöm inte att anmäla er, ni har ju chans att vinna en fotografering med mig :-)


Jag passar även på att bjuda på ett par bilder på mina grannars söta son, håll med mig om att han är helt bedårande!


---
Kommentarer (17)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Helt woooonderful

2011-01-03 @ 21:37:55 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (16)

Wooooah, jag är helt astonished! När jag och Fabian var ute och fotograferade igår fick vi till ett par riktigt fina bilder, och en av dem måste jag bjuda på direkt! Innan ni frågar hur vi har skapat denna bild, kan jag tala om att vi har använt en blixt och knäppt av ett par gånger under en lång exponering. På det sättet har vi fryst snöflingorna, det är inte stjärnor ;-)

Observera att vi båda, Fabian och jag, är fotografer eftersom att vi skapat bilden tillsammans.


---
Kommentarer (16)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Happy and joy

2011-01-02 @ 15:26:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (4)Jag har än så länge haft ett riktigt fint jullov, jag har varit här i stugan och spenderat tid med en av mina bästa vänner, nämligen Hilda. Vi har varit mycket i stallet och pysslat med hennes häst. Nyår firade jag med familjen, och Fabian som är en riktigt duktig fotokompis! :-)

I julklapp fick jag bland annat en canvasförstoring, en grymt bra bok som handlar om fotografering och visioner, samt en fotobok från Blurb.com (presentkort). Jag tänker ägna en dag eller två åt att leta igenom mina mappar från resan familjen gjorde i mars-april förra året och göra en stor resebok på 30*30cm och sammanlagt 80 sidor. Det ska bli grymt roligt när den väl är färdig och beställd!


På tal om roliga saker händer nåt väldigt skoj till helgen också, lördag närmare bestämt, men vad det är får ni veta senare!


Nu ska jag snart förbereda mig inför en fotopromenad här i mörkret, jag och Fabian inspirerades igår när vi sparkade hem till min mormor. Vintern här uppe är riktigt vacker och det är jag glad över.


Nu hoppas jag att ni inte har blivit alltför uttråkade över att få ta del av min vardag, ni får ha ett fortsatt underbart lov kära vänner! Kram!
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

2011 och drömmar

2011-01-01 @ 00:00:00 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (8)

Jag drömmer mycket, eller lite, beroende på hur man ser det. En av dessa drömmar tänker jag förverkliga under år 2011, då jag efter gymnasiet (jaaa! Jag tar faktiskt studenten den 10:e juni!) planerar att starta eget företag som fotograf. Det är något jag vill jobba med under ett par år, det hade varit underbart och väldigt nyttigt. Jag har hela livet på mig att plugga, och eftersom att jag redan nu känner mig skoltrött är det nog inte det smartaste att hoppa på universitetet direkt.
Jag lär flytta söderut, och framåt sommaren komma igång med fotograferingar. Redan nu gör jag små fotojobb då och då, vilket är otroligt roligt och lärorikt. Jag har en massa idéer och planer, som ni så småningom kommer att få ta del av!
Och nu kan vi passa på att hurra in det nya året med en hel del lovord! Man ska inte ge för många nyårslöften, inte jag i alla fall, för jag klarar då aldrig av att hålla dem oavsett! Därför lovar jag ingenting detta nyår, men drömmer det fortsätter jag att göra!

Vad drömmer du om att göra under detta år - år tvåtusenelva?

Denna bild är fotad under år 2008, dessutom oredigerad ;-) Inte ofta det händer, men jag gillar den ändå! I stunden när jag tog den tyckte jag att den var väldigt häftig.
---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

RSS 2.0