Läsarfråga: Hur redigerar du dina porträtt?


Svar: Ni är många som undrar hur jag redigerar mina ögon på mina porträtt, men jag har tidigare sagt att jag inte riktigt vill berätta det för er än - det är nämligen ganska krångligt att beskriva.
Men ni ska få veta hur jag fixar mina porträtt och till exempel hur jag gör vissa delar av bilden mörkare, för att skapa lite mer kontraster.

1: Öppna fotot, duplicera det till ett nytt lager och gör en ny kurva genom att klicka på den runda och svartvita symbolen (som den röda pilen pekar på) och sedan välja Kurvor/Curves. Drar du kurvan uppåt blir bilden ljusare, drar du den nedåt blir den mörkare. Jag tycker ofta att barnporträtt blir väldigt bra när de är lite ljusare.


2: Klicka på din duplicerade bild och sedan går du till Filter >Skärpa/Sharpen >Smart skärpa/Smart sharpen. Ändra i värdena beroende på hur skarp du vill att din bild ska vara.Tryck OK.


3: Gör ytterligare en kurva genom att trycka på den svartvita symbolen (som den röda pilen pekar på). Genom att dra i den punkt som den gula pilen pekar på, gör du bilden ljusare. Drar du i den punkt som den blå pilen pekar på, blir de mörka delarna mörkare. Vill du ljusa upp bilden ytterligare, gör en ny punkt och dra den uppåt, alternativt om du vill göra bilden mörkare; dra punkten nedåt.

4: Klicka på den runda, svartvita symbolen (samma som när du gjorde en ny kurva) och klicka sedan på Färgbalans/Color balance. Gå till Skuggor/Shadows och dra i de olika pilarna. Skuggor brukar jag vela att de innehåller mer cyan och blått.
Sedan kan du gå till Högdagrar/Highlights och dra i de olika reglagen. Högdagrarna brukar jag ha mer gult, rött och magenta i. Testa dig fram och se vad som passar din bild bäst! När du är nöjd; tryck OK.


5: Duplicera/kopiera den version av bilden där du har lagt skärpa.
Gå till menyn som den gröna pilen pekar på och välj Mjukt ljus/Soft light. Bilden kommer se konstig ut, men det ska vi ändra på!


6: Gå till Filter > Annat/Others > High pass. Det här filtret plockar fram de mörka detaljerna i bilden. Välj ett värde som du passar. Jag brukar vanligtvis ha mellan 30 och 60 pixlar. När du tycker det ser bra ut, klicka OK.


7: Som du ser på bilden ovan fick flickan på bilden lite flammande kinder. Det kan du ta bort genom att göra en vektormask på lagret där du gjort High pass. Jag ska visa dig hur.

Klicka på den symbol som den röda pilen pekar på. Nu har du skapat en vektormask. Se noga till att det är en liten "ram" runt den vita vektormasken du nyss gjort, precis som bilden visar (Background copy 2).

Välj sedan en mjuk pensel som är nog stor för att rymmas på de områden där huden ser flammig ut. Välj färgen svart. Måla över det ställen där huden ser flammig ut. Du har nu dolt en del av "High pass"-lagret så att det inte syns, ungefär som att du har klippt i en bit med papper så att pappret under är det som syns.


Nu är du färdig! Jämför hur bilden såg ut före och efter. Förresten; lägger ni en röst på mig här? (bidrag nr 7)
Och nu är det säkert någon som undrar om jag alltid redigerar mina foton såhär; och nej, det gör jag inte. Det beror helt på vad fotot kräver, ibland redigerar jag inget alls, och ibland lite mer.

Kommentarer
Postat av: emma

Tack, men jag tycker faktiskt inte att den är så speciell :) har knappt redigerat den eller nåt så.Angående ditt inlägg så tycker jag att det roligaste med att redigera bilder är när man håller på med ögonen :) Det är ju som nästan de som gör hela intensiteten i bilden, därför förstör jag att folk undrar hur du gör :)

2009-08-15 @ 20:17:09
URL: http://emmaridefors.blogg.se/
Postat av: H A N N A - F O T O B L O G G

jätte bra tips :D

2009-08-15 @ 20:42:36
URL: http://vibyflickan.blogg.se/
Postat av: emma

Ja det har du alldeles rätt ni. Men det är ju också två helt olika bilder :)

Bilden på gamla stan har jag även i färg, men den orkade jag inte lägga upp, ävcen fast den nästan blev bättre!

2009-08-15 @ 20:48:47
URL: http://emmaridefors.blogg.se/
Postat av: Sara

Vilken härlig blogg du har med alla foton. =)

2009-08-15 @ 21:35:25
URL: http://saaraaaa.blogg.se/
Postat av: Sofia Werlin

tack så jättemycket :D

2009-08-15 @ 22:53:39
URL: http://sofija.blogg.se/
Postat av: J E N N Y PENNY

guuud så söt unge! :) <33

2009-08-15 @ 22:54:44
URL: http://piiigeliiin.blogg.se/
Postat av: Hobbyfotograf Erica Pettersson

Vad roligt att läsa lite om hur du redigerar dina bilder :) Jag tycker de är så otroligt fina!

2009-08-15 @ 23:49:32
URL: http://pitetjej.webblogg.se/
Postat av: [SOFIA - FOTO&DESIGN]

Sv: Åh, tack för tipset! Ja, jag har hört jättemånga som säger att det objektivet är att rekommendera. Jag ska bara få mamma att lägga ut till mig så är det mitt :D

2009-08-16 @ 03:16:08
URL: http://sofiasfashionroom.blogg.se/
Postat av: JULIA '

Jätte bra förklaring! :D Good to know! :)

2009-08-16 @ 09:31:12
URL: http://juliaji.blogg.se/
Postat av: Lina Palm - FOTOBLOGG

Gud vad snyggt det bev! :D

2009-08-16 @ 09:54:16
URL: http://linaslillaskrivbok.blogg.se/
Postat av: Emma-Stina

vad roligt att du visar! :)

2009-08-16 @ 10:03:38
URL: http://emmastinas.blogg.se/
Postat av: Sessan

Måste bara påpeka att barnet har valt rätt ishockylag att hejja på ;)

2009-08-16 @ 16:33:56
URL: http://victoria87.blogg.se/
Postat av: Mirjam

synd att du inte vill berätta hur du redigerar dina porträtt-bilder med ögonen.. men jag respekterar dig.och tack för tipset så jag kan kanske redigerar något lite av detta! :)

2009-08-16 @ 16:41:37
URL: http://karamirj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0