Mina erfarenheter av tågluff

2014-02-27 @ 17:38:43 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (4)

Jag fick en förfrågan från en bloggläsare att skriva lite mer om att tågluffa, och lite tips kring det, så jag tänkte försöka skriva ett inlägg om det. De tre senaste tågluffarna jag gjort har jag gjort med min familj 2010, 2012 och 2013. Första gången följde alla i familjen med (mina två föräldrar, och jag och mina sex bröder), och andra gången åkte alla utom en av mina bröder som stannade hemma. I och med att jag åkt med min familj så har jag inte varit lika delaktig i planering osv. som jag kunde varit ifall jag valt att åka själv, mestadels av den anledningen att mina föräldrar tågluffat en hel del och därför har planerat det mesta, fixat boende och liknande. Jag tänkte försöka ge lite tips utifrån vad jag vet, men det kanske inte blir superdetaljerat av den anledningen att mina föräldrar planerat det mesta. Okej, nu blir det ett långt inlägg, haha. Hoppas någon får hjälp av det åtminstone.
 
 På tåget mot Budapest. Regnet stod som spön i backen.
 
Resan
När vi har åkt så har vi köpt InterRailkort (läs mer om det här), eftersom vi har åkt runt mellan många olika platser. Vid nyår 2012 åkte vi till Berlin, men då köpte vi inte InterRailkort eftersom vi åkte raka vägen till Berlin och sedan hem till Sverige igen. Det blev billigare att boka en biljett till Berlin, än vad det kostade att köpa InterRailkort för en vecka (Kolla och jämför priser på denna hemsida). Så, om du har planer på att resa runt mycket så rekommenderar jag att köpa InterRailkort eftersom att du då får möjlighet att resa så mycket du vill under den perioden du reser. I InterRailkorten ingår själva färdbiljetten, men inte en sittplats. Beroende på vilka tåg du åker så måste du oftast köpa till en sittplats, och priset på den kan variera. Åker du en period när många andra reser så kan det bli dyrare och vice versa. Om du åker en period när det är många som reser just den sträckan kan det vara klokt att boka sittplats innan, så att du är säkrad en plats på tåget. När vi reste så bokade vi vissa sträckor (exempelvis sträckan mellan Luleå - Malmö, eftersom att ens hemland inte ingår i InterRailbiljetten), men i övrigt la vi upp resan allt eftersom vi reste. När vi år 2010 var på väg till Algeciras (för att åka med färjan över till Marocko) kom vi till en stad i norra Spanien som hette Irun, och det visade sig att vi kom dit precis de dagar de hade ett par stora helgdagar, vilket ledde till att vi fick stanna i Irun ett par dagar innan vi lyckades komma med ett tåg som tog oss vidare till Algeciras. Köp InterRailkortet så tidigt som möjligt för att det ska bli så billigt som möjligt.
 
Tågstationen i Termini Imerese i Sicilien. 
 
Planering (inför resan)
Antingen är du kanske en person som tycker om att ha allt väldigt planerat (jag är en sådan), och därför kanske du bokar både tåg och boende innan du reser, eller så är du en spontan person som tar resan lite som den kommer. Mina föräldrar är väldigt spontana, och därför blev våra resor också väldigt spontana. Inför båda resorna visste vi på ett ungefär vart vi ville åka, men inget var ristat i sten och saker och ting förändrades. När vi gjorde tågluffen i juni 2013 pratade vi om att åka till Sicilien, Prag, Budapest och Rumänien. När vi väl var på resande fot förändras saker och ting (såklart) och familjen åkte från Sverige till Prag och Budapest och sedan till Rom (där jag mötte upp dem, eftersom jag åkte från Sverige en vecka senare än min familj). Från Rom åkte vi till Sicilien, där vi åkte runt mellan olika städer, för att sedan stå i valet mellan att ta färja till "fastlandet" på väg till Rumänien, eller om vi skulle åka med tåg över Italien och sedan till Kroatien och Rumänien. Priset avgjorde saken, och vi tog tåg istället för färja. På vägen till Rumänien bodde vi i Kroatien ett par dagar, innan vi åkte till Brasov i Rumänien. 
 
 På tågstationen i Berlin: Mina bröder i väntan på mina föräldrar som fixade biljetter.
 
Boende
Fundera över om du kan och vill sova på tåget eller om du vill bo på den plats du stannar. När min familj har rest så har vi bott på hostel eller i lägenhet om vi har stannat i staden ett par dagar, men om vi haft ett mål, exempelvis att åka från Sverige till Rom (som jag gjorde), så har vi sovit på tåget istället för att stanna på vägen för att sova i olika städer. Som jag nämnde så har jag spontana föräldrar, och när vi har varit och rest har vi letat upp boende på plats, eller sovit på tåget. Det har inneburit att vi börjat med att vända oss till turistinformation för mer info där. På många ställen (beroende på årstid och hur mycket turister det är där) står "säljare" utanför tågstationen och försöker hitta folk som vill bo på deras hotell, hostels eller lägenheter. Om man har tillgång till internet kan man även kolla upp boenden på det sättet, eller kolla upp boende i de städer/länder man är intresserad av innan man reser. I regel är vandrarhem och hostels billigare än hotell, och oftast (vi har kanske haft tur) mysiga med trevlig personal eller ägare. Fundera över om du vill ha möjlighet att tillaga egen mat, och om det i sådana fall finns kyl och spis på stället du vill bo.
 
 Övre bilden: En natt i en tågkupé mot tåget till Trieste i Italien.
Nedre bilden: En del av köket i hostellet XX Miglia i Catania, Sicilien.
 
Mat
Vill man resa relativt billigt är det ett tips att istället för att äta på restaurang eller köpa färdigmat faktiskt leta upp butiker eller marknader - på många ställen finns Supermarkets men även marknader där de säljer frukt, grönt, kött, fisk osv. Det kan också vara klokt att köpa med sig lite mat (yoghurt, bröd, pålägg, frukt) för att ha med på tåget, det är inte alltid det finns restaurangvagnar på tåget, även om de ibland går runt med små vagnar där de säljer mat - dock är min erfarenhet att deras mat inte alltid är särskilt god.
 
 Matmarknad i Rijeka i Kroatien. Fanns mängder med billig frukt.
 
Övrigt
Ett tips som antagligen är ganska självklart är att inte ha för mycket pengar på sig - risken finns alltid att det finns ficktjuvar eller liknande. Själv har jag haft en kameraväska som enbart går att öppna in mot ryggen, vilket gör det omöjligt för en tjuv att enkelt öppna väskan och plocka ut kameran. Jag har även haft en platt magväska där jag haft pass och pengar, som man gömmer under kläderna. På de flesta ställena kan du plocka ut pengar från bankomater (ibland mot en viss kostnad), men det är på vissa ställen i stort sett omöjligt att betala med kort i butiker eller restauranger, och därför är kontanter oftast ett måste. 
 
Ha med dig resebadlakan och -handdukar, de är små och tar inte stor plats i väskan. Även reselakan kan vara klokt att ha med, man vet aldrig hur fräscha boendets sängkläder är. Ha även med små påsar med tvättmedel för handtvätt - det går att tvätta kläder i handfat och sedan hänga upp på galgar i rummet, eller på tvättlinor utomhus om sådana finns. 
 
Tågstationen i Rom i Italien. 
 
Nu har jag säkert glömt något, så det är fritt fram att ställa frågor ifall jag har varit otydlig någonstans. Jag vill även säga att det här är mina upplevelser av min familjs tågluffar - och någon annan kan tycka motsatsen till vad jag har skrivit, och kanske har bättre tips än de jag har. Dela gärna med er av era erfarenheter!
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Rallarrosor

2014-02-23 @ 21:14:27 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (6)

Satt och tittade igenom gamla bilder när jag hittade denna från 2011. Åh så härligt. Kunde inte låta bli att redigera lite. Så. Trevlig kväll till er alla! Kram.
 
 
---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

13 juni - på tåget mot Sverige

2014-02-20 @ 14:25:22 Direktlänk Resebilder Kommentarer (3)

Det här är sista inlägget om min, och min familjs, tågluff i Europa i somras. Den 13:e juni steg vi upp tidigt och begav oss till tåget som skulle föra oss en bit av vägen tillbaka till Sverige. Vi tog oss till Berlin, och sedan till Köpenhamn. Jag hade en bokad biljett, men min familj blev tyvärr "dumpade" i Malmö. En snäll person på tågstationen hjälpte dem sedan att boka om resan helt kostnadsfritt. Vilken tur att det finns så snälla människor, annars hade min familj fått sova på gatan. Det var lite vemodigt att skiljas från familjen i Malmö, eftersom det var slutet på denna resa för oss. Det var en underbar upplevelse, och jag är så glad att jag fick följa med.
 
 
 
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Kärlek

2014-02-18 @ 12:36:43 Direktlänk Djur Kommentarer (1)

 
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

12 juni - Brasov i Rumänien

2014-02-17 @ 09:15:15 Direktlänk Resebilder Kommentarer (8)

Den 12:e juni åkte vi med buss till Bran Castle (där det ryktas om att Dracula ursprungligen kommer ifrån). Det började spöregna så fort vi kom till byn Bran, som tur var spenderades större delen av vårt besök inne i slottet. När vi var tillbaka i Brasov åt vi middag och började sedan klättra upp på berget i Brasov. Berget var 960 meter högt, men det blev betydligt längre att gå eftersom stigarna vindlade sig genom skogen. Det var väldigt vackert. Vi hann upp på toppen precis i lagom tid för att bevittna en magisk solnedgång. Något jag inte lyckades fånga på bild (eftersom jag lagt undan kameran och vi skulle skynda oss ned innan det blev mörkt) var en man som stod och mediterade framför utsikten. Magiskt.
 
 
---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Så viktigt

2014-02-15 @ 17:44:12 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (0)

Såg det här fina klippet idag. Så starkt och modigt, men framför allt ett viktigt tal i många avseenden. Bara det att vi ska vara mindre elaka mot varandra, och se det vackra i oss alla. Det är så viktigt. Jag hoppas att det en vacker dag inte ska behöva vara någon som "kommer ur garderoben", utan att det är en självklarhet att vi får älska dem vi själva vill, och förhoppningsvis är det dit vi är på väg. Kram.
 
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Mysigt

2014-02-15 @ 15:31:18 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

 

Har haft en så härlig vecka, både hemma och på uni. Är så glad över att jag går i en underbart härlig klass med många fantastiska personer i. Sen är jag glad över att jag har Fabian, och våra underbara katter som ger oss så mycket glädje. På tal om inget alls så läser jag för tillfället en massa böcker, stickar lite med ett mossgrönt garn samt bakar en falling-in-love-chocolate-mousse pie. Yum. Kram på er!
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vinter

2014-02-12 @ 06:56:50 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (6)

 
---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Snö

2014-02-10 @ 14:30:26 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

 
 
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vinterns regnbåge

2014-02-09 @ 10:22:25 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (5)

För ett par veckor sedan var det ju så fantastiskt vackert utomhus. Har glömt att lägga upp bilderna från den dagen, men bättre sent än aldrig. Här är ett par av dem åtminstone. Något som jag inte sett förr är en regnbåge på vintern. Så vackert.
 
 
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Analogt

2014-02-07 @ 17:03:50 Direktlänk Djur Kommentarer (1)

Har rooooligt - eller så inte. Sitter och rensar igenom min hårddisk, har tusentals filer i dubletter som har hamnat på olika ställen, och det stjäl utrymme. Så. Idag är rensardag. Men en massa härliga saker hittar jag också, såklart. Bland annat dessa analoga bilder på Rut-tut.
 
 
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

11 juni - Brasov i Rumänien

2014-02-04 @ 14:17:57 Direktlänk Resebilder Kommentarer (3)

På morgonen kom vi fram till Brasov, och började leta upp någonstans att bo. Stället vi hittade var väldigt mysigt inrett, men en rolig detalj som hostel-värdinnan berättade för oss var att de serverade svensk frukost, vilket fick henne att rodna eftersom hon nyss sett våra pass och visste att vi var från Sverige. Jag vet inte riktigt om jag tyckte frukosten var spektakulärt svensk, men vem är jag att tycka en sådan sak? ;-) 
 
 
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Övergiven.

2014-02-01 @ 11:27:16 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (2)

 
---
Kommentarer (2)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

RSS 2.0