Happy halloween!

2010-10-31 @ 10:34:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (6)

Idag firas halloween, så därför bjuder jag på en gammal bild från hösten 2008 som jag fotograferade på min lillebror Isak. Och nej, han ser inte ut så här egentligen, jag har redigerat ögonen, fast det gjorde jag just efter att jag fotograferat bilden.
Happy halloween på er alla! Hoppas ni får en fin dag! Kram på er :-)

---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Tidsresa bland mina porträtt

2010-10-30 @ 10:51:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (14)

Ni såg kanske vattenexperimentet som jag lade upp här på bloggen under fredag kväll. Många skrev att det skulle vara roligt ifall jag lade upp fler bilder från mitt arkiv, och därför tänkte jag bjuda på en liten tidsresa bland mina porträtt. Alla dessa foton tog jag på mina bröder år 2008, mellan april och november.
Något som verkligen inspirerade mig var att se blänket i ögonen, det var DET som var mitt mål att fånga. Till alla dessa porträtt använde jag min pappas Nikon D70.Ett av de första "seriösa" porträtt jag tog, som var till för att utveckla fotograferingen. Denna tog jag i april 2008.De här porträtten fotograferade jag under sommaren 2008. Med kitobjektivet till kameran hade jag svårt att få kort skärpedjup, som jag ville ha, och därför satte jag ett på tok för litet macrofilter framför objektivet och höll det där. På det sättet fick jag kortare skärpedjup och ofta en naturlig vinjettering. Porträtt blev här en ny, stor dörr som öppnades för mig inom fotografering!Även detta fotograferade jag sommaren 2008. Som ni (kanske) ser så var jag redan då intresserad av Photoshop och att redigera bilderna.Det här porträttet på min bror Isak fotograferade jag under hösten 2008, i augusti eller september skulle jag tro. Det här fotot blev senare publicerad i tidningen Digitalfoto, och användes även som "skiss" till en musikvideo.Jag var väldigt förtjust i olika sorters ljus, bland annat fönsterljus var häftigt. Denna fotade jag i oktober 2008.Och i november 2008 drog jag ut mina bröder i snön, ställde dem mot garageporten och fotograferade dem med blixt för att få ett par riktigt ljusa bilder.
---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vattenexperiment 07-08

2010-10-29 @ 18:42:00 Direktlänk Makro/detaljer Kommentarer (26)

Runtom på en mängd med bloggar har jag sett att det är "inne" att fotografera vattendroppar.. Och när jag har tittat på alla de bilderna kom jag ihåg var mitt fotointresse började fatta eld - nämligen när jag lånade min pappas kamera, låste in mig ett antal timmar på toan och fotograferade vattendroppar. Det var där, på den toan, med pappas kamera, som jag insåg hur roligt det var med fotografering. Det var vintern 2007-2008 och det var första gången jag såg kameran och fotograferingen som något jag kunde gå mycket längre med!

Här kommer ett par av bilderna jag fotade då. Skulle ni uppskatta att se fler bilder från mitt arkiv?

---
Kommentarer (26)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Following a ghost wind

2010-10-29 @ 10:21:00 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (21)

Bilder från en sommar i Stockholm. Bilder som får säga precis vad du vill. Vad ser du?


---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Motljus

2010-10-28 @ 10:08:00 Direktlänk Makro/detaljer Kommentarer (17)

Idag ska jag ha en pluggdag, vilket innebär att jag ska sätta mig och läsa igenom samt repetera provet i kursen Sällskapsdjur. Efter det ska jag försöka packa lite också, fast det lär jag inte hinna ikväll så det blir nog imorgon istället.. Jag ska till min syster i Stockholm och träffa henne och hennes hundar, hon har skaffat valp alldeles nyligen så det lär bli super!---
Kommentarer (17)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Stilla

2010-10-27 @ 10:18:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (18)Modell: Johanna Luoto
---
Kommentarer (18)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Mitt projektarbete

2010-10-26 @ 20:11:52 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (14)

Det är kanske någon som undrar vad jag gör för projektarbete, så trots att jag har skrivit det tidigare för någon månad sedan skadar det ju inte att uppdatera lite om vad som händer på projektfronten!

Mitt projektarbete är en fotobok om djurens betydelse i vården, och till den har jag intervjuat 5 olika personer som har ett handikapp, en sjukdom eller liknande, som har fått stor hjälp av ett eller flera djur. Bland annat har jag intervjuat en tjej med narkolepsi, som har en hund som har betytt mycket för henne. En pojke har en servicehund som har hjälpt honom väldigt mycket. Nu börjar mitt projekt närma sig sitt slut, alla bilder och snart alla texter är färdiga. Nu ska jag fixa innehållsförteckningar och annat smått och gott, innan boken beräknas färdig den 30:e november. Jag ser verkligen fram emot att skicka iväg en beställning och trycka upp min fotobok, det ska bli en riktig fröjd att se att allt arbete jag har lagt ned har resulterat i något som intresserar mig!

Här har ni mitt omslag till fotoboken, det är inte riktigt färdigt än... Den är helt kvadratisk, så tjejen och katten kommer att hamna på framsidan medan kattungen hamnar på baksidan. På baksidan kommer jag även ha en kort text som beskriver vad boken handlar om. Åh, jag längtar verkligen till dess att fotoboken ligger där i brevlådan och bara väntar på att man ska kika i den! Nu ska jag fortsätta jobba vidare med den, så den blir klar nån gång ;-)

---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Old fashion

2010-10-26 @ 17:03:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (5)På bild har ni snyggaste Johanna, som numera är Stockholmare! Saknar den där härliga tjejen, hoppas att vi får tid att träffas snart!

Idag har jag varit till Luleå, och nu tänkte jag jobba med mitt projektarbete. Enligt min planering ska min fotobok vara färdig den 30:e november, vilket inte är så långt bort! Hoppas ni har haft en fin dag!
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Me, myself and I with undercut

2010-10-26 @ 07:35:09 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (16)

Fotograf: Erica Guldhag

I söndags var det inte enbart Erica och Tubbe som hamnade på bild, det gjorde även jag! För någon vecka sedan klippte jag undercut, så här ser ni resultatet av det när jag har kammat över allt hår på ena sidan och inte har raklugg.

---
Kommentarer (16)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Guld-Tubbe

2010-10-25 @ 20:12:32 Direktlänk Djur Kommentarer (8)

I söndags fotograferade jag Erica och hennes hund Tubbe.. Vi fotade bland en massa löv, men gick även ned till vattnet och fotograferade lite där. Solen gick ned och vi hann i sista sekund fånga ett par störtsköna bilder!
Sitter just nu och rensar bland bilderna. När jag har haft en grym fotografering brukar jag säga: "Åh nej, det här kommer att bli ett helvete att redigera..." för att skrämma modellerna lite, haha, men jag brukar alltid tillägga att det är för att det blev alldeles för många bra bilder! Så om jag någonsin fotar dig, bli inte rädd om jag säger något sådant i slutet ;-)

Här bjuder jag på en oredigerad bild på Tubbe.
Jag är lite extra stolt över mig själv eftersom jag fotade med 85mm och bländare f/1.4 och trots det lyckades få perfekt skärpa när jag fokuserade manuellt!

---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Agatha

2010-10-25 @ 08:19:54 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (14)En bild på Agatha!
Idag är jag trött som bara den, ska nog sova tidigt ikväll. Har haft en grymt rolig söndag!

---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Månadens Fotoutmaning: Djup

2010-10-24 @ 13:15:00 Direktlänk Fotoutmaning Kommentarer (14)

Ett av mina allra bästa fototips till alla är att leta efter nya vinklar och sätta ett djup och en egen prägel i bilden. Det är väldigt vanligt med bilder där motiven är rakt på, och även om bilden redan då är väldigt fin kan man förbättra den genom att skapa ett djup i bilden. Det uppnår du bäst genom att placera en förgrund och/eller en bakgrund i kompositionen. Ska jag vara helt ärlig föredrar jag en förgrund som ramar in motivet. När du skapar ett djup i bilden, som på det sätt jag har gjort här till höger, kan du väldigt lätt få en dokumentär känsla. Personligen gillar jag det väldigt mycket, för det är inte ofta man ser bilder där fotografen har jobbat med djupet.

Hur gör man?
Jag kan inte rakt ut säga "såhär ska du stå och dit ska du rikta kameran", för det skiljer sig från gång till gång. Varje fotografering är unik. Något som jag tror är väldigt viktigt för att kunna jobba med djupet är att du har en bra miljö att fota i. Utan miljö har du varken förgrund eller bakgrund och därför blir det väldigt svårt att jobba med just djupet.

De huvudsakliga tips jag har till dig som fotograf är att gå runt med kameran, söka med blicken och se om du hittar något som kan vara intressant att placera i förgrunden.

Finns det träd som ramar in motivet? Eller något annat objekt?
Finns det människor som passerar, som du kanske kan använda som förgrund?

Har du riktig tur finns det till och med en miljö som skapar ett mönster, precis som tågkorridoren gör på bilden till vänster.


Exempelbilder där jag jobbat med djupet:


Den här bilden är fotograferad under en koutställning.

Vad är motivet i denna?
Tjejen och kon där skärpan sitter.

Vad skapar djupet i den här bilden?
En annan person och ytterligare en ko, som ramade in motivet i bilden. I den här bilden hade jag tur att förgrunden var ganska mörk och inte distraherande, annars hade blicken lätt kunnat fastna på förgrunden istället för det huvudsakliga motivet.Den här bilden föreställer min lillebror Måns när vi var i Marocko, här hängde vi upp tvätten.

Vad är motivet i denna?

Måns som leker med klädnyporna är motivet.

Vad skapar djupet i den här bilden?

Djupet skapas av det blöta golvet där man i speglingen kan se kläder som hänger på tork. Hade inte Måns varit motiv, eller om inte klädnyporna varit med i bilden, hade det kunnat vara svårt att tolka vad speglingen föreställer, men nu syns det tydligt att det är tvätt.


Den här bilden fotograferade jag på en tunnelbana/tågstation i Madrid.

Vad är motivet i denna?
Personerna som går i den gula klädseln.

Vad skapar djupet i denna bild?

Linjerna och reflektionerna i golv, tak och väggar, som skapar ett mönster in mot mitten av bilden. Om ni tänker er att bilden ritades upp enbart med linjer så skulle ni se att alla linjer går in mot de två personerna i mitten av bilden. Här är det alltså ingen förgrund, utan mönstret som skapar djup i bilden.Den här bilden fotograferade jag under en dressyrtävling i ett ridhus där ljuset var ganska dåligt.

Vad är motivet?
Ryttarinnan och hästen som skymtar i spegeln.

Vad skapar djupet i denna bild?
Djupet skapas utav att bilden föreställer en vägg med ganska många och små intressanta detaljer, men alla linjer och detaljer ramar egentligen in spegeln och gör att all fokus hamnar där. Trots att merparten av bilden föreställer väggen i ett ridhus, ser man nästan enbart hästen och ryttarinnan på bilden.Min fotoutmaning till DIG:

Gå ut och fotografera en bild där du jobbar med djupet. Försök verkligen att hitta något speciellt eller något som symboliserar djup, på det sätt du sett i exempelbilderna ovan. Du får redigera bilden precis som du själv önskar.
Lägg upp bilden på din blogg, eller skicka i ett mail till matildaholmqvist@hotmail.com.

I inlägget eller mailet svarar du på de här tre frågorna:
  1. Vad har du fotograferat och var?
  2. Vad är motivet i bilden?
  3. Vad skapar djupet i denna bild?
Skicka en länk till inlägget, eller mailet, senast måndagen den 15 november.
Jag kommer välja ut 3-5 bilder som jag tycker är kreativa och som framhäver djupet och sedan lägga upp dessa bilder i ett inlägg. Där kommer jag att ge lite konstruktiv kritik, dvs. skriva det jag tycker är bra och det jag tycker kan göras bättre med bilden, men jag kommer också skriva en motivering till varför jag tycker att fotografen har jobbat bra med djupet.

Lycka till med fotoutmaningen! Nu hoppas jag på att få se många bilder där djupet har en stor betydelse! Och kom ihåg att alla någon gång börjar från noll, så skicka in din bild du med!
---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Entusiastiskt!

2010-10-24 @ 11:06:00 Direktlänk Makro/detaljer Kommentarer (8)

Shit vad roligt att så många tyckte att fotoutmaningen lät som en bra idé! Första inlägget kommer upp senare idag och kommer handla om djup! Har tusen kommentarer (inte bokstavligt talat) som är obesvarade, men jag har haft fullt upp hela veckan med prov och inlämningsuppgifter och så vidare.. Igår skrev jag högskoleprovet hela dagen till exempel. Igår kväll och den här dagen spenderas med en klasskompis, vi ska ta och fota henne och hennes söta hund Tubbe!

Ha en superduper dag!


Skärpedjupet är äkta och inte manipulerat i Photoshop, om någon undrar! Fotat med 50mm f/1.4

---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Månadens Fotoutmaning

2010-10-23 @ 14:00:00 Direktlänk Fotoutmaning Kommentarer (34)

Jag satt och filade på ett inlägg om mitt bästa fototips, när jag kom på att ni kan vara delaktiga i dessa tips! Det här är min fråga till er: vill ni att jag börjar köra "Månadens Fotoutmaning"?

Det första fototips jag kommer att publicera handlar om djup i bilderna. Inlägget kommer att innehålla text och exempelbilder, men även en utmaning till er! Utmaningen går ut på att ni ska jobba med ämnet som fototipset berör, i det här fallet "djup". Ni läsare publicerar bilden på er blogg, samt en beskrivning av bilden och hur ni har jobbat med djupet. I slutet av månaden väljer jag sedan ut de bästa bilderna som jag lägger upp på min blogg och ger en motivering och konstruktiv kritik till varför jag tycker om bilden och vad som kan förbättras.

Hur låter det tycker ni? Skulle DU fotografera och skicka in en eller flera bilder till Månadens Fotoutmaning?
---
Kommentarer (34)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

I regniga skogar

2010-10-22 @ 20:00:00 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (21)

Bilder från min fotografering med Johanna Hägglund i september.


---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Före och efter: Fräknar

2010-10-22 @ 18:20:00 Direktlänk Före och efter Kommentarer (4)Modell: Agatha
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Där sitter jag och väntar

2010-10-21 @ 14:58:08 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (14)

---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Katter i motljuset

2010-10-20 @ 13:59:47 Direktlänk Djur Kommentarer (25)

---
Kommentarer (25)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Svar på era frågor

2010-10-20 @ 09:42:53 Direktlänk Läsarfrågor Kommentarer (0)

Hur tycker du att ditt Tamron 28-75 är? Jag funderar på att köpa det.. skulle du rekommendera det?

Svar: Mitt Tamron 28-75 är toppen, väldigt billigt men fortfarande väldigt väldigt bra! Den har en väldigt fin skärpa redan på f/2.8 (anser jag). Jag skulle rekommendera det. Bortsett från att det är billigt är det varken för tungt eller för lätt, vilket gör att kameran blir väldigt välbalanserad och skön att hålla i. Något jag däremot måste säga att är mindre bra är autofokusen, med det objektivet har min kamera svårt att hitta fokus, och därför fotar jag i stort sett enbart manuellt med det objektivet. För mig har det inte varit en nackdel, utan något väldigt positivt och roligt att lära sig att göra, men för andra kanske det är en nackdel. Det är upp till var och en hur man väljer att se på det problemet :-)

Super bra bilder! Lyckades verkligen med känslan! Hur har ni gjort sminkningen till denna bilden? - länk

Svar: Tack för orden! Det var modellen Johanna som sminkade sig, och vad jag vet sotade hon ögonen och satte på rejält med mascara som hon sedan lät rinna ut lite. Under fotograferingen sprutade vi även vatten i hennes ansikte, och därför rann sminket ut ännu mer.

Skulle du kunna visa ditt bästa fototips nångång i bloggen. Du är såå duktig! Ha en bra kväll, kram :D

Svar: Oj, det får jag nog göra ett eget inlägg om... Det dyker upp så småningom! Påminn mig om jag glömmer bort det, haha!

Skulle inte du kunna visa hur du har redigerat bilden i inlägget? - länk

Svar: Ja, det skulle jag kunna göra! Redigeringen till den här bilden var ganska enkel, jag lade på en textur och ändrade lite i kurvor och färgbalans, sedan var den färdig. Ska försöka hinna göra ett inlägg om det så snart som möjligt!

Tex dessa, hur redigerar du dom?:D - länk

Svar: Den här gången måste jag nog säga "pass". Redigeringen som ligger bakom dessa bilder bygger på väldigt väldigt många olika lager med kurvor, färgbalans, övertoningskartor och liknande. Det tog 1,5 timme att redigera båda bilderna, vilket säger ganska mycket :-) Jag kan däremot visa lite hur jag jobbar med övertoningskartor (gradint map), för det är den som ger bilden en så härlig färg! Jag ska försöka fixa ett inlägg!
---
Kommentarer (0)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En underbar vän!

2010-10-19 @ 18:44:47 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (14)

Söta söta Hilda, som fick en betydligt rödare nyans i håret efter redigeringen.. Hmm, fast det blev fint ändå! Just nu sitter jag och pluggar kemi, ska ta och kolla igenom engelskan en snabbis sen också.. Har prov imorgon och vanligtvis brukar jag inte plugga dagen innan, men har man lite dålig planering kan det gå såhär ibland!
Som grädde på moset hittade jag just en ny favorit-fotoblogg... Ska tipsa om den i Veckans Inspiration!

Kram på er! Vad har ni hittat på idag?


---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bröllop och graffitti

2010-10-19 @ 10:03:50 Direktlänk Bröllop Kommentarer (17)

Varje dag får jag in underbara kommentarer på bloggen som verkligen förgyller min dag! Tusen, tusen, tusen tack!

Fotograf Jenny Eriksson:
Underbara bilder! Du är så kreativ och nytänkande, många bröllopsbilder är så lika, som t.ex med ringar och så, men du har verkligen gjort något unikt av det och satt din egen prägel. En inspirationskälla är vad du är :)---
Kommentarer (17)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

11 september 2010

2010-10-18 @ 18:20:30 Direktlänk Bröllop Kommentarer (15)

Låter bilderna tala för sig själva. Från bröllopet i september. På bild har ni det fina paret Maria och Johan.

 

---
Kommentarer (15)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Vem är jag... egentligen?

2010-10-18 @ 10:10:43 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (15)

En serie bilder från i fredags när jag fotograferade Agatha.


---
Kommentarer (15)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Fototävling hos Nehaexponerar

2010-10-17 @ 22:11:28 Direktlänk Allmänt Kommentarer (5)

Jag deltar i en fototävling hos Nehaexponerar där man kan vinna en canvasförstoring upp till 150*90cm. Tävlingen är i samarbete med Canvasfabriken.se Delta i tävlingen du också genom att klicka dig in på Nehas blogg här! Anmäl dig senast ikväll klockan 23.59.

Anledningen till att jag vill förstora upp just denna bild är för att jag vill komma in i ett rum och se en bild som väcker nya tankar varje gång jag tittar på den. För mig gör den här bilden det. Att dessutom få ha bilden förstorad på canvas skulle ge den en ännu tyngre känsla.

---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Fräknar

2010-10-17 @ 10:11:09 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (13)

I fredags hade jag en fotografering med min klasskompis Agatha.. Vi höll på att frysa tår och fingrar av oss, men lite snygga bilder blev det ju ändå!

Här har ni en bild som jag (och Agatha) bjuder på.. Lite annorlunda redigering, ville testa att framhäva fräknar! Det sämsta med att fotografera är att jag alltid vill redigera bilderna efteråt och sätta min personliga prägel på bilderna, men det har jag inte tid med just nu på grund av allt plugg i skolan. Det jag vill säga är alltså att det värsta med fotograferingen är att jag inte har tid att redigera... Det är något jag verkligen tycker om att göra, det är kreativt och roligt, men ibland får man ge sig till tåls!

Ha en fin söndag!


---
Kommentarer (13)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Två versioner!

2010-10-16 @ 18:22:04 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (9)

Här är två versioner av en bild jag fotade på Johanna för någon vecka sedan. Fotade genom ett fönster på ovanvåningen av hennes familjs stuga.
Idag har jag varit funktionär på mina klasskompisars agilitytävling, som de höll som sitt projektarbete. Det var grymt roligt måste jag säga, och oerhört välorganiserat för att vara gjort av två personer!

Nu ska jag redigera lite bilder och ikväll ska jag titta på film med familjen :-) Enjoy the night!


---
Kommentarer (9)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Idol 2010, first and last!

2010-10-15 @ 21:21:29 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (11)

Det här händer inte ofta, men jag tänkte faktiskt skriva lite kort om vad jag tycker om Idol. I vanliga fall brukar jag inte se Idol, men förra helgen när jag var hos min underbara vän Hilda så tittade vi på programmet under fredagkvällen... och EN av artisterna föll mig direkt till hjärtat - nämligen Linnea!

Det som verkligen tilltalar mig med henne är att hon är unik, hon vågar vara sig själv! Jag älskar hennes sätt att röra sig på scenen, jag är fascinerad av hennes röst. Några av er kommer kanske ihåg att jag har nämnt att jag inspireras av en hel del olika saker när jag ska fotografera, det kan handla om film, tidningar, andra fotografer - och personer som Linnea är en oerhört stor inspirationskälla och driver mig till att bli ännu mer unik än jag redan är! Hon är inte bara unik i scenspråk och sångröst, hon verkar vara en glad och positiv tjej som verkligen utstrålar något speciellt.
Jag är djupt tacksam över att personer som hon finns och förgyller vår dag med det hon är så bra på!

Och när jag skriver det här vet jag att alla ni är unika när det gäller något, precis varenda en av er! Tusen tack för all den variation ni ger världen, ni är inspirationer bara för att ni är ni.

Ha en superfin fredagskväll! Kram!

---
Kommentarer (11)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Rough texture

2010-10-15 @ 06:30:59 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (9)

Bilder från i somras när Fabian fotograferade mig i skärgården. För någon vecka sedan fick han för sig att redigera dessa bilder, och jag måste säga att de blev ganska häftiga! Vad tycker ni?


Nu idag på morgonen ska jag ha matteprov och sedan ska jag smita från fysiken och gå på en kurs som berör mitt projektarbete, vi får hoppas att allt går fint! Efter kursen kommer jag kanske att fotografera min klasskompis Agatha, men det beror helt på vädret... Det snöade nämligen ordentligt igår!


Kram på er alla!Fotograf: Fabian Rubensson---
Kommentarer (9)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

You can't hurt me anymore

2010-10-14 @ 16:45:22 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (15)Modell: Johanna Luoto
---
Kommentarer (15)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Underbara höstfavoriter!

2010-10-13 @ 13:52:56 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (33)

Två favoriter som jag redigerade i måndags kväll.. På bild har ni min bästa vän och modell, nämligen Hilda! När jag hade redigerat bilderna råkades jag förminska dem till 600px och sedan stänga ned dem, utan att spara dem i lite större format.. Jag får helt enkelt redigera om bilderna någon annan dag! Njut nu av höstens färger!
Nikon D200 + Samyang 85mm @ f/1.4
---
Kommentarer (33)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Jag har fantastiska läsare!

2010-10-13 @ 07:03:18 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (7)

Jag vill bara skriva att jag har världens finaste läsare! Det är alltid lika underbart att logga in på bloggen och läsa vad ni har skrivit, för varje gång förgyller det min dag och ger mig ett leende på läpparna. Det är flera gånger jag har sagt högt för mig själv "jag har verkligen de bästa läsarna någonsin!" och jag menar det verkligen! Tusen tack för att ni följer min blogg och är er själva!

Vill även passa på att tacka för alla underbara gratulationer från igår! Det värmer så oerhört att se era fina ord som fyller flera sidor. Det är underbart, tusen tack!

Några undrade också vad jag fick i födelsedagspresent igår, och som jag redan skrivit fick jag ett objektiv (Samyang 85mm f/1.4), en jättefin blomma, fotoalbum, en bok som heter "Photos that changed the world" samt ett par pyjamasbyxor. Jag är nöjd och glad över de fina presenterna, för mest av allt betyder ju ändå vänner och familj och att de gratulerar en...

Senare idag kommer det upp ett par bilder från min fotografering med Hilda i helgen... Nu får ni längta lite grann ;-)Den duktiga fotografen är Hilda!
---
Kommentarer (7)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Finally 18 år!

2010-10-12 @ 08:09:38 Direktlänk Allmänt Kommentarer (62)

Idag fyller jag 18 år! Efterlängtat må jag säga! :-) Hoppas alla ni får en underbar dag! Kram på er!


Tänk att en sån här liten filur var jag för snart 18 år sedan...

---
Kommentarer (62)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

New haircut

2010-10-11 @ 19:13:26 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (14)
Hilda fotograferade ett par bilder på mig i min nya frisyr... Har raklugg, vilket jag inte haft förut. Har färgat håret ordentligt, vilket jag inte heller har gjort riktigt ordentligt förut. Alltid roligt med förändring!
Klippte mig i onsdags förra veckan, ställde upp som hårmodell för en frisör och därför blev det helt gratis! Grymt skoj dessutom, jag hade inte minsta möjlighet att påverka vad hon skulle göra med mitt hår.. Eller okej, jag ville inte bli blond, tror inte att jag passar i det, men det tyckte frisörerna! Vi får se vad tiden har att bjuda på!
---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Svar från frågestund

2010-10-11 @ 11:38:01 Direktlänk Läsarfrågor Kommentarer (5)

PERSONLIGT/OM MIG

 

Fråga: Du bor hemma fortfarande va? Har du funderat nåt på att flytta eller så? (:

Svar: Ja, jag bor hemma, men jag planerar att flytta efter att jag tagit studenten nu till våren. Vi får se var det bär av, det vet man aldrig, men som det ser ut just nu så väger nog Stockholm och närliggande områden ganska tungt, eftersom att jag har lite planer angående jobb..


Fråga: Har du tänkt att läsa vidare inom foto efter gymnasiet? Eller ska du läsa till läkare?

 

Svar: Jag tänker söka in till läkarutbildningen i Sverige, men om jag inte tar mig in direkt med de betyg jag har nu (eftersom jag inte har möjlighet att läsa upp till full meritpoäng på det gymnasium jag går) så kommer jag nog mest troligt hitta på något som har med fotograferingen att göra, men jag vet inte om jag kommer att läsa kurser inom foto, utan snarare jobba med det.
Update: Om jag kommer jobba med det kommer jag enbart göra det på sidan av, på precis samma sätt som jag gör nu. Jag vill fortfarande ha kvar fotograferingen som hobby och intresse.

 

FOTOGRAFERING/KAMERAN


Fråga: Hur länge har du fotat?

Svar: Jag har fotat sen år 2006 (jag var kanske 12 år gammal), då fotade jag vänner och djur för minnets skull och inte för att jag var så intresserad av just fotografering. Jag var även medlem på sidan stallet.se och av den anledningen ville jag fota fina bilder på djur. Köpte min första digitala kompaktkamera år 2007 och ett år senare började jag använda pappas systemkamera, och det var väl kring den tidpunkten jag började tycka fotografering var roligt!


Fråga: Vilken var din första kamera? Skulle du kunna visa bilder från när du precis fått din första kamera? ^^


Svar: Min allra första kamera var en analog engångskamera som jag fick gratis från en butik när jag var 6 år gammal i Spanien. Min första digitala komapktkamera var en Sony Cybershot DSC W-35, som jag sparade ihop till och köpte i början av år 2007. Tyvärr kraschade min externa hårddisk och därför gick alla bilder från 2006 fram till 2008 förlorade, men jag var medlem på pixbox och hittade en bild jag tog med kameran den 31:a mars 2007.

 

 


Fråga: Kommer du någon gång byta till canon, nej eller nej? (går inte svara ja på frågan)

Svar: Det beror helt och hållet på, tidigare fanns inte den tanken ens med på kartan, men nu när jag fått testa en av Canons fullformatare har jag blivit tveksam. I och för sig har jag inte testat någon av Nikons fullformatare, så OM jag byter upp mig en vacker dag ska jag testa mig fram till den som passar mig bäst!
Fråga: HUR KAN DU VARA SÅ BÖÖÖÖVVLA BRA PÅ ATT FOTA! (okej kan svaret, övat och övat och vågat experimentera men ändå..)


Svar: Först och främst: Tack! För de andra; haha, "the answer is... correct!" Det stämmer, jag har övat och övat, tittat på andra inspirerande fotografers bilder, målat upp bilder framför mig som jag vill förverkliga och som du skriver; vågat experimentera och gjort det om och om igen!


Fråga: Finns det nått annat än bara fotografi och fotografer som du hämtar inspiration från? Eller finns det annat som också har präglat ditt bildspråk?

Svar: Svår fråga... Jo, det kan man väl säga att det finns. Jag inspireras av i stort sett allt - naturen, ljus, personer, stadsmiljöer, studier... you name it! Jag kan även koppla till filmer, böcker och liknande. När jag ser film har jag alltmer börjat falla för filmer där de har filmat med bra och häftigt ljus, snyggt skärpedjup, färger och fokus och där allt i filmen inte bara är "rakt-på", så jag kan säga att jag inspireras av allt möjligt!

Fråga: Undrade hur du fått speglingen i vattnet så ? :) - länk


Svar: Jag hukade mig ned och i vattenpölen såg jag helt enkelt speglingen, fördelen med att alltid kika efter nya bildvinklar!


Fråga: Sen undrar jag hur det går med mlm phototasks? Eller visst hette det så? :)

 

Svar: Jo, det heter den! MLM Phototask ligger på is just nu, eftersom att vi alla tre (Michaela, Lina och jag) ansåg att vi har ganska mycket att göra i skolan och liknande. När vi känner att vi har tid ska vi kanske börja med den igen.


Fråga: Vad tycker du är det viktigaste i en bild?

Svar: Oj, svår fråga återigen! Det viktigaste i en bild är känslan, för jag anser att det man egentligen gör när man fotograferar (jobba med ljus, komposition osv) är att framhäva en känsla som betraktaren ska uppleva!
Fråga: Tänker du något speciellt när du tar bilderna eller går du bara på känsla när du tar bilderna?

Svar: Jag tänker, fast ofta lite omedvetet. Det springer ofta runt tankar i mitt huvud när jag fotograferar; står jag rätt här, blir vinkeln bra såhär, hur blir ljuset om jag ställer mig där istället? Men ofta blir det så att jag utgår från just känslan och sedan jobbar vidare med den!

 

 

REDIGERING

 

Fråga: Kan du inte visa mer redigeringstips??:D

Svar: Ja, så fort jag får tid kan jag visa det. Problemet är att det är svårt att veta vad NI läsare vill ha för redigeringstips, så nu är det upp till er att skicka in föslag på vad ni vill se!
 

---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Det är magiskt

2010-10-10 @ 15:00:24 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (13)

Idag har jag varit på dressyrtävling med Hilda, som vann båda klasserna hon och hennes fina Emil startade i. Ni som vill se bilder från fotograferingen med Hilda igår får nog vänta ett par dagar, har fullt upp med plugg inför diverse prov. Däremot kan jag bjuda på ett par oredigerade bilder på Hilda, om ni klarar av det? ;-)

I dagens snöiga/regniga väder bjuder jag på en bild från i somras när jag var i Stockholm. Det här var en impulsbild som kom till genom att jag tvingade chauffören att stanna bilen så jag kunde fota den. Visst var det underbart härligt ljus? Love it.

Kram på er fina läsare!


---
Kommentarer (13)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Babyn Rikard

2010-10-09 @ 16:56:03 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (14)

En söt liten grannbaby jag fotade för någon vecka sedan i ganska dåligt kvällsljus.. Men vem har sagt att brus inte är charmigt? Och denna lilla Rikard är ju också galet charmig!

Min fotografering med Hilda idag gick superfint! Vi fick till ett par underbara bilder! 

---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bildkvalité vi förundras över!

2010-10-09 @ 09:45:47 Direktlänk Porträtt Matilda Kommentarer (4)
Idag ska jag och Hilda ut och fotografera... fast vi ska inte se ut såhär - oborstat hår och nattlinne! Här ser ni förresten min nya frisyr, haha, fast inte i sitt bästa skick ;-)

Ha en fin dag!

PS: Det här är nog enda gången ni får se webcam-bilder på bloggen, eller åtminstone en av få gånger!
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Angry and on her way out

2010-10-08 @ 22:03:44 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (9)

Hon ser ilsken ut, som att hon när som helst ska hoppa på en. Jag lovar, det kommer hon inte göra! Hilda på bild, återigen. Det är hos denna tjej jag kommer befinna mig nu under helgen, lovely! Kram och godnatt!
---
Kommentarer (9)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Kamera&Bild

2010-10-07 @ 15:45:41 Direktlänk Matilda i rampljuset Kommentarer (8)

För lite mer än en månad sedan (shit vad tiden går fort, jag hinner knappt med!) mailade en tjej vid namn Towe mig. Hon bifogade ett par bilder från tidningen Kamera&Bild. Blev väldigt glad när jag fick se bilderna, det var verkligen roligt att se ens bilder i tidningens tävling Grand Prix!
Nu måste jag bara komma ihåg att skicka in lite fler bidrag - om tiden inte bara rinner mellan fingrarna som den har gjort nu i höst!


Bilder av tidningen fotograferade utav Towe.

---
Kommentarer (8)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Behind all and locked in

2010-10-06 @ 09:52:43 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (20)Vackra Hilda.
---
Kommentarer (20)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

På svart och vitt

2010-10-05 @ 12:10:57 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (18)

Lite bilder från när jag fotade Johanna för någon vecka sedan! Till dessa använde jag hennes Sigma 20mm f/1.8 (vilket var aweeeesome!)

Just nu har jag jour i skolans smådjurshus, vilket innebär att jag inte är hemma under denna vecka. Bloggen kommer tyvärr bli lidande, men jag hoppas ni klarar er utan att få besvarade kommentarer och något kort inlägg med lite bilder i! :-)

Kram och ha en fin vecka!
 

 

---
Kommentarer (18)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Och så kom glassbilen!

2010-10-04 @ 18:13:44 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (17)

Glädjen var stor när Stina hörde glassbilen spela upp sin melodi och ännu gladare blev hon när den anlände till gatan där hon bor!


---
Kommentarer (17)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Jag är redan trasig

2010-10-03 @ 16:19:12 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (52)

Jag och Johanna hade en idé om en "trasig" person och här har ni resultatet. Ni får själv bilda er en uppfattning om ifall "den där" känslan når fram till er - eller om detta enbart är bilder som vilka bilder som helst.

Modell: Johanna Luoto
---
Kommentarer (52)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Veckans Inspiration

2010-10-03 @ 09:39:09 Direktlänk Andra fotografer Kommentarer (13)

Om jag säger att den här tjejen heter Lina och kommer från Karlstad så vet nog de flesta vem hon är, eller hur? Jag har länge kikat in på Linas blogg, för hon har länge tagit bilder om har stuckit ut ur mängden. Det som är roligt med att kika på hennes blogg är att man hittar så många olika genren - barn, bröllop, porträtt, natur, studio - och alla sorters fotograferingar gör hon på sitt sätt! Hon gör bilderna unika!
Jag inspireras av hur Lina hittar alla vinklar, testar olika ljus och olika teman och redigeringar, och aldrig upphör att testa. Utöver fotografering är hon även en stjärna på att filma! Ett stort plus är att hon dessutom klarar av att ta konstruktiv kritik, vilket är toppen för hennes egen utveckling!

Hittade det här citatet på hennes facebook: "Om du blir en framgångsrik fotograf, beror på fler saker än hur duktig du är på att fotografera!" Klok är hon minsann också!

Vad mer kan jag skriva om Lina Flodins? Att hon är supertrevlig är ett faktum. Kila nu in på hennes blogg eller beundra bilderna nedan!


Fotograf: Lina Flodins
(Lina har fotograferat samtliga nedanstående bilder)


---
Kommentarer (13)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Abstrakt

2010-10-02 @ 16:11:53 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (14)

Ett par snabba bilder från fotograferingen med Johanna, de bästa godbitarna kommer upp senare!
Nikon D200 - Samyang 85mm f/1.4
---
Kommentarer (14)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

In black and white

2010-10-02 @ 11:27:05 Direktlänk Porträtt ungdom Kommentarer (6)

Den här tjejen ska jag fotografera nu om ett par timmar! Ska bli grymt skoj, för hon är en superhärlig person som är väldigt rolig att fotografera!Modell: Johanna Luoto
---
Kommentarer (6)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Välkommen till jorden

2010-10-01 @ 12:58:10 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (11)

Stinas lillebror, det vill säga: grannarnas son Rikard. Dessa bilder är från någon gång i maj, när han var alldeles nyfödd. Bebisar är så otroligt söta och har ögon som redan utstrålar så mycket, trots att de inte är särskilt gamla!

 

---
Kommentarer (11)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

RSS 2.0