Lite tankar om fotografering

2012-10-30 @ 12:15:00 Direktlänk Mina tankar Kommentarer (5)

Just nu, precis när jag sitter och pluggar, har jag lust att slänga upp ett inlägg. Har suttit och tittat tillbak på gamla bilder och inser hur mycket jag saknar att fotografera vardagliga porträtt. Jag saknar att fota mina klasskamrater och vänner, som jag gjorde massor förut (när jag utvecklades som mest!), sen saknar jag att fota porträtt på mina bröder. Det jag just nu känner att jag vill göra är att fota min bästa vän, av den anledning att vi kan vara helt crazy när vi fotar - det är bara roligt och ingen som helst press! Och jag kan härja i redigeringen med färger och kurvor och framhäva känslor efter bästa förmåga. Det är bara mina åsikter som spelar roll helt enkelt när jag jobbar med bilder på Hilda. Självklart är det kul med fotojobben, men man har fler ramar att anpassa sig efter, t ex kundernas önskemål, och då kan det vara skönt att få varva helgalna fotograferingar med de lite mer uppstyrda. Anser jag i alla fall. 
 
Så, nu tänkte jag återgå till plugget helt enkelt. En hel massa analyserande vilket inte är min bästa förmåga så att säga.
 
Bjuder på en bild från när jag och F var i Spanien förra (?) året. Älska kameror! Oavsett vilket märke de är. ;-)
 
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bloggpaus

2012-10-21 @ 18:39:01 Direktlänk Djur Kommentarer (10)

Om jag ska vara ärlig tycker jag att det är skittråkigt att blogga just nu. Känns som att jag inte har tid och dessutom fotar jag knappt för tillfället. Inspirationen är inte på topp helt enkelt. Att plugga tar sin lilla tid! Dessutom tar det tid att hålla på med de fotojobb jag redan har, utöver det lilla jag fotar på fritiden. Så, vad vill jag säga med detta? Jao, nu tar jag en bloggpaus. Om jag har några bilder jag vill slänga upp så gör jag det, men det kan bli ganska oregelbundet. Då vet ni läget hur som helst. Om ni vill kontakta mig så finns jag på mailen, matilda.fotograf [at] gmail.com. 

 
Ha det gott alla fina! Många kramar till er!
 
---
Kommentarer (10)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Tidig morgon

2012-10-21 @ 10:01:29 Direktlänk Allmänt Kommentarer (4)

Jag och Fabian gick upp tidigt i morse för att fota soluppgången. Till en början var vi ganska besvikna, för det var inget vidare speciellt väder idag - bara en vit himmel och ett moln framför solen. Lyckligtvis blev det otroligt vackert sen när solen kommit upp ovanför molnet. Ååååh så vackert! När jag har tid tänkte jag redigera bilderna från i morse, men just nu är fokuset på att redigera färdigt bröllopsbilderna från i somras. Här nedanför är en liten preview från ett bröllop i augusti:
 
 
---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Trevlig helg!

2012-10-20 @ 12:00:44 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Så träffade jag Fabian..

2012-10-19 @ 13:09:00 Direktlänk Allmänt Kommentarer (5)

För att besvara frågan kort så kan jag säga som så att ni befinner er på den plats där jag träffade Fabian, för kanske tre år sedan, nämligen på min blogg. Vi brukade lämna kommentarer på varandras fotobloggar, och på den vägen var det. Resten känner jag att det är vår egen historia, så där sätter jag punkt. Nu vet ni i alla fall hur det började! ;-)
 
Bilden nedan är från vår resa till Spanien i april 2011.. Kan inte förstå hur galet fort tiden går, känns som nyss vi var där.
---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Inspirerande: ni får välja rubrik!

2012-10-18 @ 17:01:00 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

Jag har sett en lite rolig grej ute i bloggvärlden och det är att läsarna får välja en rubrik som jag sedan skriver ett blogginlägg om. Tycker det låter jättekul faktiskt och kanske triggar igång min inspiration till att skriva lite mer på bloggen, eller vad tror ni? Om ni kommer på någon rolig eller intressant rubrik som du tycker jag ska skriva om, lämna en kommentar! Ser fram emot att se era förslag på rubriker!

---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Amanda, Inez och Gry

2012-10-18 @ 14:10:18 Direktlänk Djur Kommentarer (16)

I augusti träffade och fotograferade jag Amanda med hennes två hundar Inez och Gry. Ljuset var perfekt för en fotografering, åska var på väg in över Luleå så vi fick med de mörka molnen i bakgrunden på ett par bilder. Magiskt! Precis när vi var färdiga började regnet falla. Puh, vilken tur man kan ha!
 
 

 
 
---
Kommentarer (16)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Plugg och tentor

2012-10-17 @ 12:31:24 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (1)

Det känns som att det enda jag gör just nu är att ha tentor. Har redan haft två och på fredag ytterligare en. Är lite oroad inför denna, har känts som att allting har varit så oorganiserat. Jaja, det ska nog gå trots allt! Utöver tentor har även ett par redigeringsjobb ramlat in, får se till att hitta tid till det också! Det ska nog också ordna sig!

Bjuder på en solnedgångsbild från i somras. Jag och Fabian hade planer på att fota porträtt, vilket gick åt skogen för att solen gick i moln... Så kan det gå! ;-)
 
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Uno och tejpbiten

2012-10-16 @ 21:17:00 Direktlänk Djur Kommentarer (5)

Uno är sjukt rolig, han är både smart och "dum" (klantig) på en och samma gång. Dessa bilder är en historia om hungrige Uno och tejpbiten ;-)

 
Uno känner mycket väl till var maten förvaras. Så fort han är hungrig sitter han på pallen bredvid skåpet och jamar, krafsar lite men ger efter en stund upp. Vi har anat att katterna mycket väl kan lära sig öppna skåpet och äta upp all mat, därför har vi med en liten tejpbit en bra bit upp tejpat igen dörren. Våra aningar visade sig stämma...
 


Uno får se vart maten står. Vi stänger skåpet och han betraktar hur vi tejpar igen dörren. Han iakttar stilla tejpbiten som sitter för högt upp......och skuttar rakt upp för att försöka klösa bort tejpbiten!Uno blir avbruten av Rut som sätter sig på pallen och myser en stund med honom.Rut lessnar efter en stund och går sin väg.Uno kan inte låta bli att titta på den där (enligt honom) förbannade tejpbiten igen. Och ger sig på ett ytterligare försök att riva ned den! Det slutar med att han drattar med rumpan i pallen och ned på golvet, vilket resulterar i att Uno ger upp - för stunden. Han lär  fortsätta försöka i natt. 

---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Med en pärm på huvudet

2012-10-15 @ 12:47:00 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (1)

Jag tycker det är galet kul att fota min familj, för jag har all tid i världen att hinna fota detaljer och det sker i en naturlig miljö (de är ganska vana vid kameran vid det här laget). Dessa bilder har några år på nacken, förstår inte riktigt vad Vilmer pysslade med - men något var det. I helgen hade jag besök av familjen och då passade jag på att fota en massa (såklart) - fantastiskt egentligen med tanke på att jag annars aldrig fotar vardagsbilder. Nu fick jag till och med Fabian att fota ett par bilder på mig tillsammans med katten. Mys!

 
---
Kommentarer (1)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bröllop Maria och Christian 30/6-2012 - Del 2

2012-10-14 @ 10:33:00 Direktlänk Bröllop Kommentarer (12)

Här är andra och sista delen från Maria och Christians bröllop. Första delen hittar ni här, ta en titt om du har missat dem!

 
---
Kommentarer (12)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Tiden går fort - 20 år idag!

2012-10-12 @ 15:12:38 Direktlänk Allmänt Kommentarer (16)

Idag fyller jag 20. Jag har knappt fattat att det är idag, har haft så mycket annat i huvudet den senaste tiden. 20 jäkla år. Tiden går galet galet snabbt. Känns som bara för någon vecka sedan då jag gick i trean och hade kalas hemma på gården, jag minns till och med vad jag fick. När jag var yngre var det ju countdown inför födelsedagen som gällde. Min lillebror är kung på det där med att ha nedräkningar, när han skulle köpa lego räknade han ned ungefär 120-130 dagar innan legot skulle komma hem (om jag minns rätt). När legot inte kom på förutsatt datum räknade han hur många dagar det var försenat. Mina nedräkningar var max kring 30 dagar, men när man var liten kändes det ju som ååååår. Förväntningarna man hade när man gick och la sig kvällen innan. Pirret i magen. Hur man vaknade tidigt tidigt på morgonen och sedan låtsades sova när familjen tre timmar senare kom och sjöng för en. Vad härligt det hade varit att vara liten igen!
 
Ja, så idag är det 20 år sedan jag var sådär yttepytte. 15 år sedan jag bodde i Norge. 8 år sedan vi flyttade till Piteå (minns det som igår). 5 år sedan jag började fotografera. 1 år sedan jag tog studenten. Och här är jag idag - 20 år och lärarstudent!  Who knew?
 
 
Ska inte glömma att nämna att det är min mamma som är fotograf till bilderna ovan.
---
Kommentarer (16)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

En vacker augustinatt

2012-10-10 @ 16:24:32 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (21)

Såhär vackert är det en augustinatt i min älskade hemby! Jag saknar all den vackra naturen som bara finns runt hörnet där. Visst, det är kanske inte en bokskog som står där, men jag tycker det är mysigt med alla tallar och granar i våra norrländska skogar! När jag var liten brukade jg och mina bröder ta en picknick-korg och gå upp i skogen för picknick, till dess att någon talade om (skämtade?) att de hade sett björnspår där. Efter det vågade vi oss inte tillbaka, haha. Memories... <3

---
Kommentarer (21)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Älskade färger

2012-10-09 @ 17:41:04 Direktlänk Djur Kommentarer (5)

Jag tycker att färger är fantastiska. De gör mig glad. Tänk att något så abstrakt kan få en så positiv? Det är en utmaning att fota i färg, mycket lättare att arbeta med bilder i svartvitt. En av mina outtalade utmaningar var att kämpa lite mer med färgbilderna och jag tycker jag har lyckats för jag föredrar att jobba med färgbilder än de svartvita. Att man sedan kan gå lite wild-and-crazy med färger är väl en helt annan femma, vilket dessa bilder nedan är ett bra exempel på! ;-)

---
Kommentarer (5)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Familjefotografering - del 2

2012-10-08 @ 15:54:09 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (4)

Jag inser att jag har glömt att publicera ett inlägg från i april i år.. Tiden går så vansinnigt fort. Här är i alla fall ett par bilder från en familjefotografering jag hade i Stockholm. Tänk - där gick vi mot sommar, nu går vi mot vinter. Jaaaa. Nu är det plugget som kallar. Hallelujah! ;-)

---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Bröllop Maria och Christian 30/6-2012 - Del 1

2012-10-07 @ 12:17:00 Direktlänk Bröllop Kommentarer (3)

I juni hade jag äran att få föreviga Maria och Christians stora dag och inte bara porträtten och vigseln utan även förberedelserna och festen! Mitt andra heldagsuppdrag för i år. Jag började dagen hemma hos brudparet, där Maria hade sina förberedelser. Det var häftigt att få möjlighet att fånga även deras hem på bild, då alla detaljer berättade så mycket om dem. Halvvägs genom förberedelserna åkte vi till Hällberga, där de skulle ha sin vigsel och fest. Miljön var magisk. (Ja!)

 
Fabian står för bilderna från killarnas förberedelser. Återigen, det är toppen att ha någon med sig som delar mitt synsätt på fotograferingen som kan hjälpa till att föreviga dagen på bästa sätt! Del 2, med bilder från porträtt och fest, dyker upp så småningom!

 
---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Uno och Rut

2012-10-06 @ 14:12:00 Direktlänk Djur Kommentarer (3)

Våra två jourhemskatter verkar trivas här hos oss. När jag ligger i soffan och läser hundratals sidor i min kurslitteratur brukar Uno komma och sova på min mage - supermysigt tycker jag! Rut har för tillfället en krage runt huvudet eftersom hon nyligen kastrerats och det ser så roligt ut när hon krockar med en stol eller backar runt överallt. Hon ser bokstavligt talat skitsur ut för att vi satte på henne den där kragen, men verkar ha vant sig lite i alla fall. Vi testade ta av kragen en kort stund och då var hennes personlighet sen innan kastreringen tillbaka, men så fort den åkte på igen var hon sur-Rut. Haha. Uno däremot verkar inte fatta va vi har gjort med henne och varför hon går runt med en krage. Mer "dum" katt får man leta efter. ;-) Men söta och otroligt trevliga är de! Samt pratglada, de pratar titt som tätt, speciellt när det vankas mat.
Här är lite bilder jag fotade när de nyligen flyttat in.


---
Kommentarer (3)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Fräknar

2012-10-04 @ 21:54:21 Direktlänk Porträtt barn Kommentarer (4)

Sitter just nu och tragglar med e-legitimation. Ger nog upp nu, för det vill då inte funka med Nordea och Mac. Skitkasst måste jag säga, tummen ner för Nordea! I övrigt pluggar jag som bara den just nu. Har massor att läsa, så det blir inte mycket tid över. I helgen ska jag rensa bilder från förra helgens fotografering samt skicka till kunderna. Åhåjaja, mycket att stå i! Kul att jag tycker om att pyssla och planera. Tills vidare får ni se lite detaljbilder från en fotografering jag hade i våras. Fräknar är verkligen häftiga!

---
Kommentarer (4)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

Dimma i augusti 2011

2012-10-02 @ 13:23:47 Direktlänk Natur/miljö Kommentarer (12)

Inser att det är en hel del bilder från förra sommaren som jag ännu inte lagt upp på bloggen. Däribland denna. Anledningen att den dyker upp nu är för att jag ska plugga. Plugga plugga plugga. Mycket på en och samma gång. Men det reder sig nog för eller senare! Enjoy!

---
Kommentarer (12)

Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen. © Matilda Holmqvist 2009-2014

RSS 2.0